Pels esplais, les vacances d’hivern poden ser un bon moment per valorar el primer trimestre, programar i planificar el següent. Però per a molts equips de monitores aquests dies serveixen per renovar el projecte educatiu de l’esplai!

El projecte educatiu de l’esplai és la guia de la nostra tasca pedagògica, on recollim els objectius generals de l’esplai i els trets característics. També recull la metodologia amb la que eduquem i com els infants, adolescents i famílies participen en l’entitat.

És important que aquest projecte estigui escrit i sigui conegut per totes les persones que formen l’esplai. A més, recomanem que se’n faci una revisió cada 3 o 4 anys o quan hi hagi un fort relleu en l’equip de monis.

Aquestes dates són claus per poder fer una bona reedició del projecte educatiu de l’esplai: els monitors i les monitores més nous ja tenen un rodatge i coneixen el tarannà de l’esplai. Per altra banda, heu passat un primer trimestre ple d’aventures, sortides i activitats conjuntes amb infants i adolescents i heu fet la valoració. Es presenten uns quants dies que podem aprofitar per repensar i millorar la funció educativa de l’esplai i els processos participatius interns.

No teniu clar si al vostre projecte educatiu li cal una revisió? Feu una ullada als 10 indicadors que us donaran les pistes per fer aquesta revisió

Us volem destacar especialment:

  • La dinàmica Encerta-la! És un joc de taula molt senzill que tracta de fer preguntes i plantejar situacions a tot l’equip de monis per veure com de clars són alguns aspectes de la vostra tasca educativa i si són coneguts i compartits per totes les monitores. Al final de la dinàmica, veureu gràficament si tot l’equip aneu o no a la una desenvolupant la vostra tasca d’educadors. Hi ha diverses maneres de jugar-hi, més o menys llarg i amb diferents nivells d’intensitat. Demaneu-lo a la coordinadora de projectes del vostre sector.
  • El joc Esplaipolis. És un recurs per treballar amb tot l’equip de monitores i monitors diversos temes com la inclusió, la participació, l’educació emocional i l’educació en les tecnologies de l’educació, entre d’altres, mitjançant contes, músiques i dinàmiques diferents. L’objectiu del joc és pensar el barri ideal posant de manifest els valors de l’esplai i de la societat del futur que volem construir. L’Esplaipolis conté un plànol on veureu tots els temes que recull, el podeu seguir o treballar els temes de manera saltejada. També podeu demanar-lo a la coordinadora de projectes del vostre sector.

Tornem al gener carregades d’#energiadelesplai i noves idees!