Esplais Catalans entenem que la transformació cap a una societat més justa, igualitària i sostenible també passa pel tipus de gestió que fem dels nostres propis recursos. Quan marxem de campaments, colònies o ruta, és un bon moment per explicitar el nostre compromís fent un consum responsable i sostenible.

Us presentem una bona pràctica vinculada al comerç de proximitat i al consum responsable. Al C.I. Cerdanyola, la intendència es prepara amb els infants, que cuinen i participen de l’organització, acompanyats d’una monitora o monitor. D’aquesta manera prenen consciència i valoren allò que consumeixen. També practiquen la compra en comerços de proximitat que, en el context de les colònies, els campaments i les rutes, és una oportunitat pels productors i comerços locals de vendre els seus productes, i per l’altra, una manera de ser més sostenibles a l’esplai.

Alguns consells importants a tenir en compte a l’hora de fer la compra:

  • Organitzem bé les llistes de compra – preparem-les prèviament i revisem el que ja tenim. Evitarem fer més viatges i optimitzarem el consum de combustible.

  • Comptem amb la qualitat dels aliments i no amb l’estètica – la bellesa dels aliments és una estratègia comercial per vendre més, però no té res a veure amb què sigui bo o dolent.

  • Optem per aquells aliments de temporada – adaptem el menú a la fruita i verdura del temps. Quan mengem aliments fora de temporada és perquè es mantenen sotmesos a condicions forçades.

  • Preferim aliments propis de la zona i afavorim els que provenen de l’agricultura ecològica – estalviarem intermediaris, com el transport o els impostos de duanes, fomentarem la producció ecològica i ajudarem el comerç de la zona.

  • Comprem a l’engròs – d’aquesta manera estalviem els embalatges superflus. Si no és possible, comprem sempre allò que generi menys residus.

  • Mirem la composició dels productes – evitem els additius i els components tòxics.

  • Evitem productes i recipients d’un sol ús – donem prioritat als envasos reutilitzables i reciclables.

Si us interessa aquest tema, us recordem que podeu formar part de la comissió Reduint Petjada, que treballa per donar suport als esplais amb la seva tasca sensibilitzadora i educadora envers el medi ambient. Si voleu més informació sobre temes de consum responsable, finances ètiques o sobre educació ambiental, podeu parlar amb l’Equip General del Sector o els Coordinadors de projectes del territori perquè preparin un assessorament o per demanar una càpsula formativa.

Per ampliar coneixements, us recomanem el llibre de “Compartir amb la natura. El trobareu al Banc de recursos, juntament amb altres documents, consells, activitats i idees per organitzar activitats més sostenibles.

Feu-nos arribar les vostres pràctiques de gestió de recursos i consum responsable! Tenim moltes ganes de compartir-les!