Esplais Catalans vam expressar el nostre suport a les persones refugiades en una resolució a la 34a Assemblea General del 29 de novembre de 2015, a Molins de Rei. Ens comprometem a treballar amb altres entitats per tal de facilitar l’acollida d’infants i joves refugiades i a mobilitzar-nos per donar recursos als esplais per treballar la cultura de pau. A continuació podeu llegir la resolució aprovada pels esplais:

La revolució democràtica en favor de llibertats civils i drets socials coneguda com a Primavera Àrab està en perill degut a la resistència dels governs dictatorials i la impassibilitat dels països occidentals. A Síria, la revolució pacífica va ser combatuda amb les armes per part del govern opressor de Bashar Al-Assad. La lluita inicial per un estat de dret i democràtic ha derivat en una guerra civil amb implicació de força agents exteriors.

Els resultats de la guerra són fins ara més de 220.000 morts, 4 milions de persones refugiades, prop de 8 milions de desplaçats dins del propi país,  la majoria de les ciutats i el país devastats, greus violacions dels drets humans, multitud de crims de guerra i una situació que empitjora cada dia que passa.

La Convenció de Ginebra sobre Refugiats de 1951, signada per part de tots els estats europeus, estableix que una persona refugiada és aquella que es troba fora del seu estat fruit d’una situació bèl·lica o perquè es troba en perill la seva vida. D’acord amb el dret internacional tots els països tenen l’obligació d’atendre les peticions d’asil i actuar en conseqüència.

Durant el 2015 unes 350.000 persones han estat  fugint de la guerra de Síria  intentant arribar a Europa i s’han trobat amb una oposició frontal de la majoria d’estats europeus, que rebutgen  acollir-los malgrat que no només en tenen l’obligació legal sinó també moral, ja que no han fet res per evitar que la Guerra de Síria continués malgrat trobar-se a les portes de les seves fronteres. En aquests moment el nombre més gran de refugiats es troba als països veïns, prop de 2 milions a Turquia, més d’1 milió al Líban on els refugiats ja representen el 30% del total de la població libanesa, Jordània n’acull prop de 700.000, el 10% de la seva població. Així doncs, no és comprensible que els estats europeus, molts més rics que els seus veïns del sud de la  Mediterrània , no puguin  acollir els refugiats que els pertoquen, havent-hi a la UE més de 500 milions de persones i nombrosos recursos i infraestructures.

Davant de la situació que estem vivint, Esplais Catalans

Exigim:

  • Que el Parlament i la Generalitat instin i treballin amb els estats i la comunitat internacional per donar resposta a les sol·licituds d’asil i per una resolució del conflicte bèl·lic.
  • Que les administracions catalanes, Generalitat i ajuntaments, posin els recursos necessaris per fer una bona acollida a les persones refugiades que vinguin al nostre país.
  • Que l’associacionisme educatiu siguem tinguts en compte en els plans d’acollida de les persones refugiades per contribuir en l’educació i la socialització d’infants, de joves i de famílies.

Ens comprometem:

  • A treballar conjuntament amb la resta d’associacionisme educatiu per fer una bona acollida als infants i joves refugiats.
  • A continuar fent de l’esplai un agent inclusiu i de cohesió social on es treballi per la cultura de la pau.
  • A demanar a les entitats on participem (MLP, CNJC, IFM i CLJ) que actuïn de la mateixa manera.
  • A donar eines i recursos als esplais per poder treballar amb altres entitats de foment de la pau.
  • A donar suport a les mobilitzacions a favor de la pau i de la correcta acollida per part dels estats europeus.

Ens oferim:

  • A ajudar a les administracions en el procés d’acollida, especialment amb infants i joves.
*RESOLUCIÓ APROVADA A LA 34A ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA D’ESPLAIS CATALANS, EL 29 DE NOVEMBRE DE 2015. PER LLEGIR LES RESOLUCIONS APROVADES A LES DARRERES ASSEMBLEES, ENTREU A LA PÀGINA DE L’AGO AL WEB.