Aquest diumenge ja és el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones Treballadores. Des de diferents col·lectius feministes, grups de dones i altres entitats que lluitem per la igualtat de gènere, ja fa anys que es treballa per reivindicar el paper de la dona en la societat. S’ha començat a entendre que les desigualtats de gènere existents responen a múltiples factors que, a primer cop d’ull, semblarien aliens a la lluita feminista, però que no ho són. Per això s’ha donat un pas més aquest 8 de març, amb la mobilització de la vaga de totes (a la qual ens vam sumar a la passada Assemblea General de l’entitat), que culminarà en unes jornades reivindicatives a la primavera.

La data és únicament una excusa per recordar tota la lluita que s’ha dut a terme per les dones (i també en molts casos pels homes) amb l’objectiu d’assolir una veritable igualtat en tots els nivells de vida. Va començar en el camp laboral, una mica més tard amb la reclamació del sufragi universal, a poc a poc en l’àmbit familiar i de relació… Tanmateix, encara avui dia, la reivindicació i els canvis són necessaris. Per aquest motiu el 8 de març és clau per a conscienciar-nos que encara ens falta molt camí per recórrer; per alçar la veu davant les injustícies que veiem cometre dia rere dia; per transformar el nostre entorn i la societat, en un espai on poder viure plenament com a persones; per a desfer el gènere i convertir-lo en una oportunitat de vida i no pas en un motiu de discriminació.

Esplais Catalans i els esplais som actors principals perquè eduquem i ho fem de manera crítica. Som conscients que el camí és llarg però que és possible un canvi real. Som conscients que l’educació no canviarà immediatament la societat, però canviarà a aquelles persones que en un futur transformaran la societat. Quan eduquem, transformem mentalitats, posem en dubte maneres de fer i veure la vida i oferim la possibilitat de crear noves formes de relacionar-nos.

Cal que com a monitores i monitors i com a esplais actuem en conseqüència. Analitzem el nostre entorn, posem en entredit les regles del joc, conscienciem-nos de les desigualtats de gènere que encara reproduïm… I tot això a través del joc, que és la nostra gran eina de canvi.

Al Banc de Recursos podeu trobar activitats, tallers, enllaços i documents molt interessants per treballar sobre el gènere!

Per tot això, participem i animem a participar el diumenge de les convocatòries arreu del territori i també a les mobilitzacions de la vaga de totes previstes pel 6 i 7 de març. Cada poble, cada vila, cada barri s’ha organitzat per a què aquestes siguin dates de conscienciació i compromís en la lluita contra el patriarcat. Aquí podeu trobar les convocatòries per les jornades de lluita del 6 i 7 de març de la vaga de totes i per les mobilitzacions del 8 de març. Les més destacades a Catalunya són les següents:

  • Barcelona: manifestació a les 12 h a Plaça Universitat

  • Girona: concentració + vermut a les 12.30 h a Plaça Independència

  • Tarragona: manifestació a les 18 h a Plaça dels Despullats

  • Lleida: manifestació a les 12.30 h a Plaça de l’IEI