Els Casals de Joves analitzen l’allargament de la joventut més enllà dels 30 anys i les dificultats d’emancipació i ocupació dels joves en la presentació del llibre “Aixequem la persiana”, on proposen un canvi profund en les polítiques de participació activa.

La Federació de Casals de Joves de Catalunya, que agrupa aquestes associacions juvenils, presentarà el proper 20 de febrer el seu model educatiu, recollit sota el títol “Aixequem la persiana”, en un acte públic que tindrà lloc a l’Espai Jove la Fontana on intervindran Irene Balaguer, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Toni Reig, Director General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, i Helena Giner, ex-presidenta de la Federació i coordinadora del llibre.

Us anticipem alguns extractes del llibre, que es repartirà gratuïtament a l’acte de
presentació. En cas de no assistir-hi, si volgués una còpia íntegre del text en pdf, la pot demanar a comunicacio@casaldejoves.com. Per a confirmar la seva assistència, envïi un correu-e a casaldejoves@casaldejoves.org o truqui al 936011616.

“La mitjana actual d’emancipació a Catalunya sobrepassa els 30 anys, per la qual cosa el període entès com a joventut no tan sols passa a iniciar-se abans, sinó també s’allarga en el temps. Canvia, doncs, la concepció social del treball, les persones joves passen a considerar la feina exclusivament pel seu caràcter remunerat i aquest fet comporta, d’una banda, un retard generalitzat en l’assumpció de responsabilitats per part seva i, de l’altra, una conseqüent crisi del tradicional concepte de futur. “

“Respecte a l’associacionisme a Catalunya, els nois i noies associades d’entre 15 i 29 anys només són el 35,4%, mentre que la mitjana de la UE és del 50%; i d’altra banda, la majoria d’aquestes pertanyen a entitats esportives.”

“Els índexs de participació en l’àmbit polític són alarmants: només un 1% de les persones joves catalanes militen en les joventuts dels partits polítics i un 20% de la joventut catalana no té capacitat d’autoposicionar-se en l’eix clàssic «dreta-esquerra».”

“La política ha d’actuar amb eficàcia sobre els problemes més importants (…): atur i precarietat, accés a l’habitatge, formació de qualitat que garanteixi la igualtat d’oportunitats i eviti la reproducció mimètica del sistema, i participació; si no és així, la gent jove seguirà donant l’esquena als poders polítics.”