Els motius que ens poden portar a plantejar-nos canviar el format de les nostres activitats de vacances poden ser molts. A vegades, no sabem per on començar a plantejar com passar de fer l’activitat d’estiu en casa de colònies i començar a fer campaments.

Un dels principals motius per pensar en deixar enrere les cases de colònies a l’estiu i fer campaments és l’economia de l’esplai! Els campaments sempre resulten més econòmics quant a infraestructura que una casa de colònies. Si ho fem per aquest motiu hem de tenir present que haurem de destinar esforços -especialment els primers anys- en invertir en infraestructures pròpies i material que necessitarem durant els campaments:

  • Des de material d’intendència i cuina: olles grans i estris de cuina, fogonets o material per cuinar, com un «paellero» i bombones de gas butà o una pica per rentar els plats, com ens suggereix l’esplai Isard-Flor de Neu
  • …passant per material d’acomodació: tendes de campanya pels infants, tendes per guardar el material o destinades a intendència o toldos, per protegir-nos del sol o de la pluja

Un altre motiu que ens pot empènyer a donar el pas per fer Campaments és el canvi de plantejament de l’esplai i pensar amb nous objectius: apropar-se a la natura, descobrir els límits i superar les pors, promocionar l’autonomia i esperit de supervivència dels infants… entre molts altres! No hem d’oblidar que els campaments també s’han de poder adequar a les necessitats, limitacions i potencialitats de cada infant i de cada grup d’edat.

  • El centre d’interès es pot adequar a la ubicació i recursos que la natura ens ofereix! Potser no podem crear grans decoracions (o potser sí!)
  • Hem de replantejar-nos els objectius, adequats a cada grup d’edat i relacionats amb l’espai on desenvoluparem l’activitat (tenint en compte l’entorn i la nostra organització amb aquest)

L’esplai Torxa, aquest 2015, s’ha decidit a fer una primera aproximació als campaments per deixar enrere les cases de colònies als estius. Enguany, han desenvolupat l’activitat de vacances a la casa de colònies Castell Vell, a Llinars del Vallès. I per començar a treballar amb els grups de l’esplai, la idea de dormir en tendes i viure en un campament, el que han fet ha estat:

  • Els grups de joves i grans han dormit, separats en dos grups, en tendes en terrenys propers a la casa de colònies. A part de la zona de tendes, han habilitat un toldo per crear un espai més íntim per als i les joves de l’esplai i que es sentin més seu el tros de bosc.
  • Els grups de mitjans i petits han dormit a la casa de colònies. Això ha permès que veiessin el funcionament dels altres grups de l’esplai i tinguessin ganes de provar-ho també.
  • Han utilitzat les infraestructures de la casa (cuina, lavabos i sala de material) per poder organitzar-se a nivell d’equip de monis i poder veure quines necessitats i limitacions poden anar superant de cares al proper estiu.

Això no els ha impedit dinamitzar un centre d’interès relacionat amb El Senyor dels Anells, aprofitant l’entorn de la casa de colònies i dels terrenys on estaven ubicades les tendes dels grups de joves i grans.

L’esplai del Drac Màgic han fet el canvi de colònies i campaments pels grups mitjans, els quals després de 5 dies al campament aniran amb els i les més petites a la casa.

També l’esplai L’Olivera Rodona ha apostat per provar els campaments per primer estiu. Trobant un terreny a Bagà amb els requisits que consideren necessaris per al primer any, han valorat que:

  • Era necessari buscar un terreny amb certes comoditats, per fer una transició de casa de colònies a campaments agradables per a totes les persones que formen l’esplai. Fer un primer any amb instal·lacions ha de facilitar la tasca a l’equip d’intendència, a l’equip de monis i l’adequació dels infants i joves en aquesta nova manera de relacionar-se i viure durant 8 dies.
  • Disposi d’infraestructures de cuina i cobert; evitant així una gran inversió inicial en material d’aquest tipus i valorar, al tornar, la gestió d’aquests espais. Tanmateix, van demanar a altres esplais del sector si podien deixar material per a cuinar, com olles grans!
  • Que tingui lavabos i dutxes instal·lades al terreny; aquestes instal·lacions permetran als infants i joves sentir una acomodació al terreny semblant a la casa de colònies i facilitaran l’adaptació al nou format!

Els esplais no tenen excusa per no fer activitats a l’estiu: L’esplai Guspira i l‘esplai Peti ki Peti enguany han decidit ajuntar els grups de petits i fer unes colònies conjuntes. Al ser grups més petits en nombre, sovint tenien dificultat en poder llogar una casa de colònies, i aquesta és una bona solució.

Al matí feien les activitats per esplais i a la tarda feien activitats conjuntes al voltant d’un centre d’interès compartit. Tot i que requereix un plus de planificació i organització, tant els infants com els i les monis valoren l’intercanvi molt positivament. No només s’ha creat amistat entre els infants, també s’han compartit diferents maneres de fer i ha estat molt enriquidor pels dos esplais.

Al Banc de Recursos es pot consultar la Guia per preparar Campaments, colònies i rutes que ens pot donar pistes de totes aquelles tasques prèvies, in situ i posteriors a l’activitat de vacances, per a què no ens oblidem res!