L’Eva Carrillo, monitora de l’esplai SCV-Clot i membre de la comissió Internacional, ens informa de com va transcórrer la primera trobada internacional del projecte On The Move i de quins són els següents passos del projecte.

Ara fa poc més d’un any, l’IFM-SEI ens va proposar formar part d’un projecte que ens va semblar que podria ser de gran interès pels esplais, l’On the Move, que tracta diferents aspectes de la mobilitat d’infants i joves. El projecte neix de la preocupació que tenim diferents entitats pel que fa als obstacles que infants i joves troben per creuar fronteres, així com per les causes que els empenyen a fer-ho i les implicacions que comporta per la seva vida.

La primera fase del projecte va consistir en una trobada que va tenir lloc a Barcelona el passat mes de novembre per tractar la temàtica de les migracions i les refugiades. Per representar a Esplac en la primera part d’aquest projecte, la comissió internacional va seleccionar a l’Eva Carrillo, monitora del SCV-El Clot i actual membre de la comissó. També es va comptar amb la participació de l’Eloi Sans (MIV), l’Aina Solana (Kasperle) i l’Alícia Aranda (Eixam) que van col·laborar en la traducció i interpretació per facilitar la comprensió entre totes durant la trobada.

Aquesta és la crònica que ens fa l’Eva de la trobada:

L’IFM-SEI té en marxa un ambiciós projecte, l’On The Move (OTM), que consisteix principalment de 3 trobades d’una setmana de durada cadascuna en les que hi participen 12 entitats: 4 d’Àfrica, 4 d’Europa i 4 de Llatinoamérica. L’OTM pretén tractar un ampli ventall de temes relacionats amb la mobilitat, aspectes importants si no volem que les fronteres ens frenin en el mon globalitzat en el que vivim, i generar eines per a poder actuar-hi des de les diferents organitzacions. El primer seminari, sobre migrants i refugiades, va tenir lloc a l’octubre a Barcelona; el següent, sobre visats, tindrà lloc al març a Recife, Brasil; i l’últim, sobre treball juvenil i exili, tindrà lloc al juny. A més a més, hi haurà dues formacions, les Study Sessions, que també tractaran aquestes temàtiques.

Durant les formacions sobre migrants i refugiades, vam poder conèixer i entendre els diferents contextos en els que treballa cada entitat, els problemes d’inclusió que pretén solucionar, i les dificultats amb les que es troba a l’hora de dur a terme projectes per treballar amb gent refugiada, desplaçada o migrants, tant interns com externs. La manca de recursos no sol ser la base del problema però sí ho és la manca d’informació: estar format és clau per desenvolupar projectes concrets que donen resposta a problemes reals, i el treball en xarxa és molt important per assolir-ho.

Vam concloure la setmana de formacions dissenyant un curs online, que es posarà en marxa a finals d’abril, que pretén permetre que tothom qui vulgui es formi i compti amb les eines necessàries per desenvolupar un projecte sobre aquest tema amb l’esplai. A més, tots els participants en el curs tindran l’oportunitat de conèixer la gent d’altres entitats de l’IFM-SEI, doncs es crearan peer groups (grups d’iguals) reduïts on podran tenir debats i compartir experiències amb gent que treballa amb realitats molt diferents. I no us preocupeu, que l’idioma no serà un problema!

Com a punt negatiu, dir que va ser una llàstima però, que no totes les entitats participants puguéssim assistir al seminari, doncs, a pesar dels esforços de l’IFM-SEI i Esplac per convèncer a les embaixades, només a 1 dels 4 participants d’Àfrica se li va aprovar el visat i va ser l’únic representant d’aquesta regió. La propera trobada tractarà precisament d’aquest tema: del problema dels visats que afronten els joves per moure’s pel món i la desigualtat que això genera.

Esperem que ho trobeu interessant. Properament anirem informant de com evoluciona el projecte. Estigueu atentes!