Les VIII Jornades Ambientals han abordat la crisi climàtica des d’una perspectiva de justícia global i crítica al capitalisme verd.

La vuitena edició de les Jornades Ambientals d’Esplais Catalans s’ha celebrat el passat diumenge 3 d’octubre de 2021, de 10 h a 17 h, a l’espai municipal Torre Jussana. Les monitores i monitors dels esplais d’Esplac han pogut abordar el tema de l’emergència climàtica amb l’objectiu de reflexionar sobre les maneres de treballar-ho amb els infants i joves.

Les VIII Jornades Ambientals han estat organitzades per la Comissió Reduint Petjada d’Esplac, formada per monitores i monitors dels esplais de l’associació, així com dirigents de la mateixa, i han comptat amb la participació d’una vintena de monitores i monitors. Les persones participants han pogut gaudir d’unes sessions formatives a càrrec de l’investigador Alfons Pérez (de l’Observatori del Deute en la Globalització, ODG), l’activista climàtica Maria Serra i l’Alba Guerrero (membre de l’Assemblea Pel Clima de Sant Cugat del Vallès).

Ponència, Taula rodona i debat.

En la ponència inicial, a càrrec de l’Alfons Pérez, es va tractar de contextualitzar la situació de crisi climàtica des d’una perspectiva històrica, a partir de les diferents polítiques internacionals en matèria climàtica, passant pels diferents acords de les convencions de la ONU, per aportar una mirada de futur, crítica amb la digitalització i el capitalisme verd.

La taula rodona, en què hi van participar les joves activistes Maria Serra i Alba Guerrero, va servir per donar a conèixer la feina que fan per combatre l’emergència climàtica i per aportar idees sobre com les persones joves poden apoderar-se d’aquesta lluita. 

Finalment, les persones que van participar de les Jornades Ambientals van poder debatre en petits grups sobre com aterrar totes les idees que van sorgir en els diferents espais formatius a la realitat dels seus esplais. En aquest espai de debat van sorgir idees i reflexions com:

  • L’emergència climàtica és un concepte molt ampli, multifactorial i poc tangible. No ens afecta directament de forma explícita en el nostre dia a dia, o bé les manifestacions del canvi climàtic les normalitzem, com l’auge dels fenòmens meteorològics extrems (com els temporals, els incendis o les onades de calor).
  • Tendim a relacionar l’ecologisme amb el medi ambient i la naturalesa (que sens dubte té un fort lligam), però ens costa entendre les causes estructurals que hi ha al darrere de la crisi climàtica, estem parlant del sistema econòmic i financer, de la globalització, de les polítiques internacionals…
  • Les accions individuals (com passar-se a una dieta vegetariana/vegana) han d’anar acompanyades per accions des del col·lectiu, són lluites complementàries.
  • Hem de ser conscients de la responsabilitat que tenim els països del nord global amb la crisi climàtica, el model de vida de les societats occidentals és insostenible i necessita de l’expoli de les matèries primes dels països del sud global. 

A partir de tota la informació i continguts que s’han treballat en aquestes jornades formatives, des de la Comissió Reduint Petjada s’elaborarà una infografia on quedarà recollida la informació més rellevant de les Jornades.