El passat cap de setmana del 18-19 de maig vam viure el Km0, alguns esplais d’esplac van viure la trobada de les més joves de caus, esplais i casals de joves d’arreu del territori! Aquest any és el primer que es realitza amb joves d’entre 16 i 19 anys, una edat més propera al final de l’etapa de cau i esplai, i més pròxima a l’etapa casalera.

El Km.0 és la trobada d’adolescents de caus, esplais i casals de joves de tota Catalunya amb l’objectiu d’enfortir el moviment educatiu associatiu i crear xarxa entre les persones que hi formen part. Aquesta iniciativa sorgeix de Casals de Joves de Catalunya, una entitat que treballa per la transformació social a partir de l’educació per la participació per fomentar que els i les joves aprenguin a participar i a incidir en el seu entorn, esdevenint escoles de participació, de lideratge juvenil, d’autogestió i de treball comunitari.

Així doncs, la Trobada del Km0 d’enguany es va realitzar al terreny d’acampada de Mogent, a Llinars del Vallès. L’edició d’enguany ha sigut la més interassociativa de la història on s’hi van aplegar més de 70 joves de nou entitats diferents: l’AEiG Sant Ferran, l’Esplai Xiroc, el Casal de Joves de Guineueta, l’AEiG Sant Antoni, l’Esplai Totikap, l’Esplai Kasperle, l’AE La Prosperitat i l’AEiG Pere II i Sta. Mª de Foix.

La trobada es va ambientar en una escapada per a la gent gran al ressort de luxe Dorolores Beach Resort. Al llarg de l’estada van poder veure com la propietària s’anava lucrant gràcies a la retallada de serveis del ressort. Aquest fet va permetre que l’autogestió comencés a aparèixer com una solució viable, participativa, democràtica i adaptada a les necessitats de les joves! D’aquesta manera vam poder establir una relació entre el centre d’interès i el model polític i organitzatiu dels casals de joves d’arreu de Catalunya, fomentant l’apoderament, la participació, l’autogestió i l’autoorganització de les joves.

Sota aquesta ambientació, la trobada va estar plena d’activitats per tal de donar a conèixer el teixit associatiu juvenil dels diferents barris i districtes. Així, el dissabte a la tarda el van dedicar a donar a conèixer el model casalero amb una gimcana on cada casal proper als caus i esplais de les participants va realitzar una mostra de les activitats que realitza. Van participar: l’Assemblea de Joves de Sant Antoni, el Casal de Joves (CJ) la Traca, el CJ de La Guineueta, el CJ de la Prosperitat, i el CJ Queix.

Dissabte a la tarda també van realitzar 5 formacions-descobertes simultànies que perseguien l’objectiu de fomentar l’esperit crític, l’aprenentatge i la construcció de discurs de les participants. L’especulació immobiliària, el canvi climàtic i la sostenibilitat, el sistema penitenciari, el cicle menstrual i les noves masculinitats van ser alguns dels temes que van protagonitzar aquestes formacions.

El diumenge van gaudir de 6 tallers (circ, grafitis, zumba, risoteràpia, henna i serigrafia) escollits per les mateixes participants com una mostra d’activitats que realitzen els Casals de Joves als diferents equipaments.

El programa d’activitats, que va ser tot un èxit, ha sigut fruit de l’organització conjunta entre referents (caps, esplais i membres dels casals de joves) i de les mateixes joves de cada entitat. D’aquesta manera la trobada va respondre el 100% les necessitats de les participants, sense oblidar la gran oportunitat d’aprenentatge que suposa tant per als referents com per a les participants.

La valoració de la trobada per part de les participants va ser constructiva de cara a l’any vinent, amb moltes ganes d’implicar-se de nou i fer-ho millor! Un cap de setmana ple d’activitats que han portat com a eix central la transformació social i que han donat a conèixer el model de Casals de Joves com a continuïtat de la vida associativa del cau i l’esplai. Durant la trobada s’han fusionat els trets identitaris de cada entitat esdevenint com a eix protagonista el que és essencial: les motivacions, necessitats i inquietuds de les joves, element aglutinador i cohesionador que ha permès teixir forts vincles entre elles, i creant un sentiment de pertinença a l’associacionisme juvenil.

Per a més informació i per veure les fotografies de la trobada podeu anar a la notícia original o a l’instagram del Km0!