Més de 4.000 infants i joves i més de 1.200 monis d’Esplais Catalans marxen de campaments, colònies i rutes aquest estiu, mantenint viu un model basat en l’educació comunitària i el voluntariat.

Arriben les vacances d’estiu i, amb aquestes, un dels moments més esperats pels infants i joves d’esplai: els campaments, les colònies i les rutes. Durant diversos dies aquests estaran en contacte amb la natura, coneixeran l’espai que els acull, faran dinàmiques i activitats pedagògiques i, sobretot, acabaran de teixir el vincle que han estat construint amb el seu grup al llarg del curs. En concret, entre juny i setembre, els esplais d’Esplac duran a terme un total de 153 activitats de les quals, 129 es desenvolupen arreu del territori català, 16 a l’estat espanyol i 8 en l’àmbit internacional.

Les activitats d’estiu són una part essencial de la tasca dels esplais que any rere any són possibles gràcies a les hores prèvies de preparació voluntària que dediquen les monitores i els monitors durant mesos. I és que, en un context cada cop més individualista i amb més traves a l’hora de realitzar activitats sense lucre econòmic, els esplais continuen duent a terme projectes transformadors a partir de l’assemblearisme, l’autogestió i la cura col·lectiva.

El lleure associatiu de base voluntària, un model a defensar

L’associacionisme educatiu afronta diversos obstacles que posen en perill la qualitat i l’accessibilitat de la seva tasca. En un context en què la precarietat juvenil està cada vegada més present, les monitores i monitors tenen més dificultats per compaginar l’esplai amb els estudis, la feina i altres militàncies. Això provoca que cada vegada els cicles de relleu siguin més curts i la manca de participació causi un augment en la càrrega de feina que ha d’assumir cada dirigent.

A tot això se li suma una manca de reconeixement per part de les administracions i la complicació dels procediments burocràtics que els esplais han d’assumir per dur a terme la seva activitat. Aquestes traves es fan evidents, per exemple, amb l’actual context de crisi climàtica, en què l’augment de restriccions no ha vingut acompanyat d’alternatives.

En aquest context, marcat també per la creixent privatització del lleure i la monopolització per part d’empreses privades de les activitats d’oci d’estiu dedicades a infants i joves, l’esplai es vol reivindicar com a un agent educatiu clau pel foment de l’aprenentatge de la infància i la joventut del territori. A partir del contacte amb la natura i el foment de l’esperit crític de les i els participants, l’esplai esdevé una alternativa educativa de gran valor. En aquest sentit, des d’Esplac es vol posar en qüestió un sistema en què les activitats que generen un benefici social i no econòmic queden en un segon pla.

Les activitats d’estiu, en dades

Durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre es preveuen, segons dades recollides per Esplais Catalans, 200 activitats d’estiu d’esplais de l’associació. D’aquestes, ja hi ha confirmades un total de 88 campaments, 52 colònies i 60 rutes de més de 80 esplais diferents d’Esplac. També està prevista la participació de 1489 monitores i monitors en la preparació i realització de les activitats i un total de 5144 infants i joves que gaudiran de campaments, colònies i rutes amb els seus esplais.

En l’àmbit nacional i internacional es preveuen 25 activitats arreu de l’Estat Espanyol i sis en l’àmbit internacional. Els esplais aprofiten aquestes oportunitats per crear vincles i xarxa, així com per fomentar la coneixença entre participants.