Us recomanem visualitzar aquesta pàgina des de l’ordinador. Algunes parts poden no estar adaptades a tots els formats de mòbil.
Amb l’esplai marxeu de campaments fora de l’Estat Espanyol? En aquest recurs trobareu tot el que heu de saber a l’hora de preparar l’activitat!
Preguntes freqüents sobre campaments, colònies i rutes (CCR)
Aquestes preguntes i tot allò relacionat amb les normatives i restriccions derivades del Pla Alfa s’actualitzaran tan bon punt rebem més informació per part de la Generalitat de Catalunya.
- Es poden fer acampades, excursions i rutes en aquells municipis que no estiguin en el Nivell Pla Alfa 4.En el cas que el municipi estigui en Pla Alfa 4 caldrà suspendre les acampades, excursions o rutes i activar el Pla B. En tot cas, molt de compte.Cal:
- Que estiguin ben preparades i planificades
- Estar ben informats del temps que farà i els riscos associats
- Anar ben equipats
- Ser prudent i no tenir conductes temeràries o inconscients
En principi no es obligatori, el Pla Alfa és de la Generalitat i afecta només a Catalunya.
Hi ha restriccions d’ús de foc en Alerta 4 incendis a altres comunitats.
En cas d’anar a les illes balears, trobareu més informació a la web del govern de les Illes Balears.
- + INFO: CIAB
El Pla Alfa afecta als terrenys forestals, per tant, no afecta els càmpings i no us afectaria ni a l’hora de cuinar ni a l’hora d’acampar.
De totes maneres, assegureu-vos de parlar amb el càmping per aclarir si podeu fer foc o no, ja que a última instància ho regularà la normativa del càmping.
Sempre s’enviarà un SMS al telèfon de la persona responsable que s’ha posat a la notificació de l’activitat. Per això, és important que ens assegurem que el telèfon aquest sempre tindrà cobertura.
En aquest telèfon sempre hem de poder:
- Rebre els sms d’avís de Protecció Civil
- Rebre missatges del sistema d’avisos d’emergència europeu
En Pla Alfa 3 i Pla Alfa 4 esta prohibit fer foc.
A la resta de nivells del Pla Alfa es pot fer foc a menys de 500 metres de terreny forestal.
En el cas dels campaments que estiguin a la Xarxa Catalana d’Instal·lacions Juvenils sí que s’en pot fer.
En tot cas, us recomanem que adapteu el vostre menú a àpats freds per evitar qualsevol risc. Podeu consultar aquest recurs d’Esplac on trobareu moltes idees de menus freds per a les vostres activitats.
Cal tenir present que malgrat els episodis de pluja que hi ha hagut el mes de maig el risc d’incendi a l’estiu continua essent molt alt.
És a dir, no confiar-se per les pluges que hi ha hagut perquè:
- El bosc està encara molt estressat hídricament i costarà molt que es recuperi
- Després de 2/3 dies de pluja el risc d’incendi, segons els indicadors, torna a ser alt A causa de la sequedat la terra escup aigua i no s’acaba d’amarar.
- Els pantans no es buiden, però no s’omplen
Sí, ara mateix no hi ha restriccions d’aigua.
Per tant:
- Les instal·lacions juvenils podran omplir les piscines.
- Les fonts d’aigua de boca públiques no es tancaran.
- Cal evitar malbaratament d’aigua en els jocs d’aigua, però es mirarà de garantir que els infants tinguin moments que es puguin remullar per evitar els cops de calor.
- Tanmateix, l’ús de l’aigua està controlat per cada municipi i, per tant, per tenir referència precisa de les limitacions en l’ús de l’aigua cal adreçar-se al municipi on es fa l’activitat.
No es pot acampar en zones inundables o a menys de 100 metres de cursos fluvials.
Si el vostre esplai compta amb l’assegurança d’Esplais Catalans heu de seguir el Protocol d’actuació en cas d’accidents.
A més, podeu consultar el document de FAQs sobre els conceptes, cobertures i gestió d’assegurances d’Esplais Catalans, on us responem a dubtes comuns sobre la cobertura en diferents àmbits de l’assegurança d’Esplac.
Casos de prevenció, detecció, abordatge de l’Abús Sexual Infantil
Les entitats de lleure educatiu no només són un espai de creixement personal i interpersonal per a infants, adolescents i joves, també són un context fonamental per a la detecció i l’atenció de situacions que amenacen el seu desenvolupament i benestar.
En aquest sentit, si s’hi treballa adequadament i es té en compte la proximitat amb els infants i adolescents, el vincle de confiança que s’estableix, el treball que es fa en matèria de sexualitat, respecte, bon tracte i els moments de convivència i intimitat, esdevenen espais en els quals poden produir-se verbalitzacions de situacions abusives, sobretot durant colònies i campaments.
- Seguir el Circuit Intern i activar el Protocol de Prevenció. Si necessiteu assessorament d’Esplac podeu contactar amb la Delegada de Protecció a través el correu asi@esplac.cat o via Whatsapp al 722672167 o al telèfon d’emergències en període de vacances.
- Si el cas s’ha donat fa menys de 72 hores l’atendrem telefònicament de forma prioritària.
- Si el cas s’ha donat fa més de 72 hores, ens haureu d’enviar aquest model d’escrit omplert. Us donarem resposta en un mínim d’un dia i un màxim de dues setmanes.
- Es farà un seguiment del cas per part de la Delegada, en funció de les necessitats que tingueu com esplai.
Nom | Telèfon | |
---|---|---|
Responsable d’ASI de l’esplai | – | – |
Delegada de protecció de la infància d’Esplac | Laia Català | 722 67 21 67
De dimarts a divendres de 9 a 14h |
Telèfon Oficina d’Esplac | – | 933 02 61 03
De dilluns a divendres de 9 a 14 i dimarts i dimecres de 15 a 18h |
Telèfon d’emergències | – | 667 26 31 32
24h en període d’estiu si la oficina està tancada |
Amb la finalitat de prevenir l’existència d’algun tipus de conducta que pugui ser considerada un abús sexual per part de monitors/es, o fins i tot entre els mateixos infants o adolescents que participen a les activitats, és necessari considerar les següents mesures per minimitzar les situacions que poden constituir risc o es prestin a ambigüitats que poden donar peu a ser males interpretacions.
Així com, seria rellevant incloure al codi de conducta quines mesures prenem a nivell d’infraestructures, com fem la gestió de les imatges, si elaborem una normativa de convivència, etc.
Aquí us adjuntem una proposta de codi de conducta molt genèric que podeu acabar de completar:
- Totes les monitores de l’entitat coneixen el Protocol de prevenció dels abusos sexuals i altres maltractaments en l’àmbit de l’educació en el lleure.
- Totes les monitores de l’entitat coneixen el circuit de comunicació intern en cas d’un cas d’ASI o indici d’Esplac.
- Tenim almenys una responsable d’ASI que ha fet la formació que proporciona la Direcció General de Joventut sobre aquesta temàtica.
- Durant les activitats vetllem per la reducció de situacions de risc.
- La mirada de protecció és la prioritària dins la relació entre monitoratge i infants i adolescents.
- Totes les activitats que duem a terme tenen una base pedagògica, amb objectius clars i que estan en consonància amb la filosofia del lleure educatiu.
- Tot i que les aproximacions afectives són necessàries, i que l’educació afectiva és molt important per a un correcte desenvolupament, es respecta sempre el desig dels infants i joves i mai es forcen les mostres d’afecte si no ho volen.
- Tenim normes internes clares i sense excepcions per reduir les situacions de risc.
-
- Evitem el lliurament de regals i obsequis, com fotos o altres objectes personals, que puguin confondre la relació afectiva amb els infants i adolescents i puguin ser interpretats erròniament per aquests, les seves famílies o altres companys i companyes.
- No es donen o sol·liciten números de telèfons personals o altres dades sense el coneixement de la família (per exemple: si es fa un grup de whatsapp amb els monis i el grup de joves les famílies son coneixedores i demanem el seu consentiment).
- S’evita compartir la vida privada amb els infants i adolescents, les monitores i monitors eviten el contacte a través de xarxes socials personals.
9. Es demana el certificat negatiu de delictes de naturalesa sexual a tot l’equip de monis i també als intendents de campaments, als/les voluntaris/àries de cuina, i a qualsevol persona que participi en les activitats.