Us recomanem visualitzar aquesta pàgina des de l’ordinador. Algunes parts poden no estar adaptades a tots els formats de mòbil.

Preguntes freqüents sobre els campaments, colònies i rutes (CCR)

En el cas que la zona no estigui en nivell Alfa 3, sí.

En tot cas, molt de compte. Cal que:

 • Estiguin ben preparades i planificades.
 • Estar ben informats del temps que farà i els riscos associats.
 • Cal anar ben equipats
 • Cal ser prudent i no tenir conductes temeràries o inconscients.

En principi no es obligatori, el Pla Alfa és de la Generalitat i afecta només a Catalunya.

Hi ha restriccions d’ús de foc en Alerta 4 incendis a altres comunitats.

En cas d’anar a les illes balears, trobareu més informació a la web del govern de les Illes Balears.

El Pla Alfa afecta als terrenys forestals, per tant, no afecta els càmpings i no us afectaria ni a l’hora de cuinar ni a l’hora d’acampar.

De totes maneres, assegureu-vos de parlar amb el càmping per aclarir si podeu fer foc o no, ja que a última instància ho regularà la normativa del càmping.

Sempre s’enviarà un SMS al telèfon de la persona responsable que s’ha posat a la notificació de l’activitat. Per això, és important que ens assegurem que el telèfon aquest sempre tindrà cobertura.

 • També podem revisar diàriament el que es diu pel canal de telegram del Pla Alfa: https://t.me/plaalfa
 • En Pla Alfa 3 esta prohibit fer foc
 • En Pla Alfa 2 es recomana no fer-ne.

En el cas dels campaments que estiguin a la Xarxa Catalana d’Instal·lacions Juvenils sí que s’en pot fer.

En tot cas, us recomanem que adapteu el vostre menú a àpats freds per evitar qualsevol risc. Podeu consultar aquest recurs d’Esplac on trobareu moltes idees de menus freds per a les vostres activitats.

Cal tenir present que malgrat els episodis de pluja que hi ha hagut els mesos de maig i juny, el risc d’incendi a l’estiu continua essent molt alt.

Us recomanem no confiar-vos per les pluges que hi ha hagut perquè el bosc està encara molt estressat hídricament i costarà molt que es recuperi. Després de 2/3 dies de pluja el risc d’incendi, segons els indicadors, torna a ser alt a causa que la sequedat la terra escup aigua i no s’acaba d’amarar. A més, els pantans no es buiden, però no s’omplen i segueix la sequera.

 • Les instal·lacions juvenils podran omplir les piscines.
 • Les fonts d’aigua de boca públiques no es tancaran.
 • Cal evitar malbaratament d’aigua en els jocs d’aigua, però es mirarà de garantir que els infants tinguin moments que es puguin remullar per evitar els cops de calor.
 • Tanmateix, l’ús de l’aigua està controlat per cada municipi i, per tant, per tenir referència precisa de les limitacions en l’ús de l’aigua cal adreçar-se al municipi on es fa l’activitat.

S’insisteix en la importància de no acampar en zones inundables o a menys de 100 metres de cursos fluvials.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ens facilitarà un llistat de llocs on no es pot acampar.

En el cas que vulguem acampar en un d’aquests llocs s’haurà de demanar una autorització a l’ACA.

Si el vostre esplai compta amb l’assegurança d’Esplais Catalans heu de seguir el Protocol d’actuació en cas d’accidents.

A més, podeu consultar el document de FAQs sobre els conceptes, cobertures i gestió d’assegurances d’Esplais Catalans, on us responem a dubtes comuns sobre la cobertura en diferents àmbits de l’assegurança d’Esplac.

Us recomanem demanar el vot per correu.

Trobareu tota la informació a la web de Correus.

Quan prepareu les activitats d’estiu heu de preveure que a algú del vostre equip us pot tocar estar a la mesa electoral el pròxim 23 de juliol.

El sorteig per als membres de les meses electorals del 23J es farà entre els dies 26 i 30 de juny.

En cas que algú de l’equip de monis li toqui estar en mesa electoral hauríeu de contemplar amb previsió que:

 • Quedin cobertes les ràtios de monis per número d’infants.
 • De quina manera us podreu traslladar al lloc on us toqui fer de mesa des de la casa de colònies o terreny.
 • En cas de ser una de les persones que té titulació de direcció de l’activitat, les inspeccions seran més flexibles si aquesta persona ha de marxar durant tot el dia. És imprescidible, però, complir la ràtio de monis.
 • En definitiva: puntualment el diumenge 23 de juliol pot fallar una titulació perquè li ha tocat mesa, però cal ser estrictes amb les ràtios.

Des de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua demanen fer un ús responsable de l’aigua a les activitats, sense malbaratar-la, especialment per evitar cops de calor. L’ús de l’aigua depèn de les restriccions existents a cada municipi. Podeu consutar les Propostes d’activitats per fer durant períodes de sequera i la pàgina web sobre la sequera de l’ACA. 

Esplac en ruta!

Pàgina web del Pla Alfa

Mapa del Pla Alfa

Mapa del Pla Alfa per demà

És el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.