Avui, 20 de novembre, es celebra el Dia Universal dels Drets dels Infants. Esplais Catalans ens sumem a la celebració, però recordem que a l’esplai, els drets dels infants els treballem dia a dia.

En aquests darrers dos anys del projecte Drets dels infants hem estat informant-nos sobre la Convenció dels drets de la infància, debatent sobre la seva adequació, creant recursos per als esplais – tant per a infants, com per a monis – que serveixen per parlar de drets dels infants, de discriminació, per detectar necessitats i interessos dels infants i adolescents, per debatre sobre valors, etc.

L’objectiu inicial del projecte sobre promoure una revisió de la Convenció dels drets de la infància ha evolucionat a promoure una revisió del compliment dels drets dels infants al nostre entorn i concretament a l’esplai. El primer pas, revisar-nos a nosaltres mateixes, les persones adultes, educadores, que acompanyem els infants i adolescents a l’esplai i en altres espais educatius.

Així doncs, el vídeo que us presentem en aquesta notícia neix de la necessitat de prendre consciència de la mirada adultocentrista que ens travessa a totes i determina la nostra pràctica educativa. Amb aquest missatge volem animar les monitores i els monitors a qüestionar-se i formar-se, a donar més veu i poder als infants, i no tenir por al que pugui passar; a escoltar més les necessitats i callar més les nostres opinions adultes.

Arran d’aquest nou enfocament del projecte, el grup de treball ha participat en la definició de l’Escola d’Esplac 2019 amb idees com la de parlar sobre el dret al joc i el rol de la persona adulta, sobre conceptes com pedagogia amb subjecte, o desenvolupar el fet que els infants són ciutadans de ple dret.

Per aquest nou curs, el projecte i el grup de treball, deixa de dir-se Drets dels infants per anomenar-se Infància, perquè deixem de parlar de la Convenció dels drets dels infants i posem la infància al centre de la nostra mirada, de les nostres accions. Parlem de com fem educació a l’esplai, del poder dels infants i adolescents a l’esplai i la seva participació. D’aquesta manera no canviarem la Convenció, però la transformarem des de baix, des de la pràctica.

Esplais Catalans donem suport als esplais des de fa 36 anys per millorar la nostra tasca dia rere dia oferint formació, recursos i donant la possibilitat d’involucrar-se en diferents projectes relacionats amb l’educació. A més, representem els esplais en diferents espais de participació per defensar els seus interessos, motivacions i necessitats; i en col·laboració amb altres associacions treballem per influir en les polítiques públiques del nostre país.

Les monitores i monitors d’Esplac podeu contribuir i fer créixer el projecte d’Infància 2019 participant del grup de treball, si hi esteu interessades, podeu contactar amb nosaltres al correu electrònic esplac@esplac.cat o al telèfon 93 302 61 03.