Una vintena de monitores i monitors de diferents esplais d’Esplac han assistit el passat dimarts 5 d’abril a la xerrada formativa “Banca Ètica? Què fem amb els diners dels esplais?” organitzada per la Comissió Reduint Petjada, en una aposta per apropar les finances ètiques a les entitats i els equips educatius. 

L’activitat s’ha dut a terme al Casal de Joves de Les Corts amb la col·laboració de les principals entitats de l’economia social i solidària especialitzades en l’àmbit, La Coordi, Finançament Ètic i Solidari (FETS) i el GiT Barcelona de Fiare Banca Ètica

Operar amb la banca ètica és una de les assignatures pendents dels esplais. No obstant, els farragosos tràmits burocràtics i les complicacions en la gestió econòmica dificulten implementar aquest canvi. Les finances ètiques promouen un model de gestió responsable dels diners, segons Sergi Salavert, de l’entitat FETS, “finançant únicament projectes que generin un impacte positiu en l’àmbit ambiental, social o cultural”. Salavert destaca que, al contrari de la banca convencional, especialment arran de la crisi de la Covid-19, les finances ètiques segueixen creixent any rere any, assolint fins a 200.000 persones usuàries.

Promoure canvis interns en les organitzacions és una tasca complexa. Per fer el pas a la banca ètica cal, abans de tot, creure-hi, estar-ne convençut i entendre-ho com una aposta política de l’entitat. Per aquesta raó, tal com assenya Ander Zabala, voluntari del grup de sòcies de Fiare Barcelona, fer el canvi a títol individual és una manera d’apropar la banca ètica als esplais, és un canvi mobilitzador i esdevé referent per motivar-ne d’altres.

L’any 2021, des d’Esplac, es va iniciar un acompanyament des de l’equip tècnic per resoldre els dubtes i inquietuds dels esplais en aquesta temàtica que s’ha transformat en una de les principals línies de treball d’aquest any de la Comissió Reduint Petjada.

Si sou un esplai i teniu dubtes sobre com fer la transició cap a la banca ètica, podeu posar-vos en contacte amb reduintpetjada@esplac.cat.