Prevenció, detecció i abordatge de l’Abús Sexual Infantil (ASI)

L’Àrea d’ASI, l’englobem dins l’atenció personalitzada. L’acció principal de l’àrea són aquells assessoraments relacionats amb l’actuació davant casos d’abús, maltractament o assetjament a l’esplai. A la Secretaria Tècnica hi ha una delegada de protecció d’ASI, que és l’encarregada de dur a terme aquest tipus d’assessoraments i seguiments. Cada any es valora qui ha de fer aquest rol i es forma a la persona en qüestió en aquesta temàtica per tal que la intervenció tingui el màxim de qualitat possible. 

Els assessoraments serveixen per guiar als esplais amb el pla d’actuació davant la revelació d’un cas d’abús: donar a conèixer el protocol i les possibilitats que hi ha, oferir recursos per acompanyar a l’infant i/o jove que ha patit l’abús, compartir estratègies per comunicar-ho a les famílies i treballar-ho, si s’escau, amb el grup d’infants i/o joves de l’entitat i/o l’assemblea de monitores i monitors.

1. Què és l’abús sexual infantil (ASI)?

“La participació d’infants i/o adolescents, dependents i immadurs en activitats sexuals que no estan en condicions de comprendre, que són inapropiades per a la seva edat i desenvolupament psico-sexual, per a les quals són incapaços de donar el seu consentiment i que transgredeixen els tabús i les regles familiars i socials”. (Kempe, 1978)

2. L’abordatge de la prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil a l’esplai.

Les entitats de lleure educatiu no només són un espai de creixement personal i interpersonal per a infants, adolescents i joves, també són un context fonamental per a la detecció i l’atenció de situacions que amenacen el seu desenvolupament i benestar. 

En aquest sentit, si s’hi treballa adequadament i es té en compte la proximitat amb els infants i adolescents, el vincle de confiança que s’estableix, el treball que es fa en matèria de sexualitat, respecte, bon tracte i els moments de convivència i intimitat, esdevenen espais en els quals poden produir-se verbalitzacions de situacions abusives, sobretot durant colònies i campaments.

3. Què hem de fer com a esplai?

Tots els esplais han de tenir com a mínim una persona responsable d’ASI que assumeixi el rol de delegada o delegat de protecció.

El perfil de delegada ha de ser el d’una persona amb capacitat d’escolta, i a la vegada ha de ser una persona capaç de prendre decisions. Serà escollit per l’esplai segons les seves capacitats i formació i haurà d’haver realitzat la formació que proporcionarà la Direcció General de Joventut sobre aquesta temàtica.

Aquesta persona serà l’encarregada de coordinar-se amb la Delegada de Protecció d’Esplac en cas de sospita o detecció de qualsevol cas d’abús o maltractament.

4. Davant d’un cas d’ASI o indici de cas, què hem de fer?

Seguir el Circuit Intern i activar el Protocol de Prevenció. Si necessiteu assessorament d’Esplac podeu contactar amb la Delegada de Protecció a través el correu asi@esplac.cat o via Whatsapp al 722672167 o al telèfon d’emergències en periodes de vacances.

  • Si el cas s’ha donat fa menys de 72 hores l’atendrem telefònicament de forma prioritària.
  • Si el cas s’ha donat fa més de 72 hores, ens haureu d’enviar aquest model d’escrit omplert. Us donarem resposta en un mínim d’un dia i un màxim de dues setmanes. 
  • Es farà un seguiment del cas per part de la Delegada, en funció de les necessitats que tingueu com esplai.
5. On podem formar-nos en aquesta matèria?
  • Podeu demanar una càpsula formativa a través de la Coordinadora de Projectes de Sector pel vostre esplai o pel Sector. 
  • Podeu realitzar la formació a distància en Prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil en l’educació en el lleure de la Generalitat de Catalunya.
Tens més preguntes sobre ASI?

Pregunta’ns el que necessitis saber, en aquest formulari de contacte.

    He llegit, entenc i accepto la Política de privacitat