Comunicat d’Esplais Catalans pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Al llarg del que portem de 2021, feminicidi.net ha registrat un total de 70 dones assassinades a mans d’homes. El 2020 van ser 83 els feminicidis. Des del 2010 han estat 1.246. I aquests són només els que s’han pogut registrar, confirmar i exposar.

Els feminicidis, però, són només la punta de l’iceberg d’allò que anomenem violències masclistes. Avui no només es fa honor a les vides d’aquestes dones assassinades només pel fet de ser dones, sinó també a les víctimes de les moltes formes que prenen el patriarcat i el capitalisme per a sotmetre i controlar les persones dissidents.

Les violències sexuals, econòmiques, verbals i simbòliques també formen part d’allò que volem denunciar. També cal destacar la violència vicària, una violència que pren com a víctima la infància i que, com a esplais catalans, hem de tenir present.

És per tot això que des d’Esplac, més enllà de posicionar-nos, combatem les violències de gènere amb la nostra tasca pedagògica.

Ho fem posant recursos i contingut a l’abast dels esplais, vetllant perquè aquests treballin en termes de coeducació i perspectiva de gènere. També visibilitzant tot l’iceberg de violència, fins a la més petita d’elles, i posant a l’abast de totes mecanismes de prevenció, denúncia i gestió d’agressions.

Vivim a la tercera comunitat autònoma amb més agressions sexuals de l’estat, fet que ens indica que encara queda molta feina per fer.

Avui, 25 de novembre i dia contra les violències masclistes, volem deixar clar el nostre posicionament de condemna enfront qualsevol forma de violència de gènere i la nostra voluntat de seguir treballant dia a dia per a acabar amb ella.