A Esplais Catalans eduquem als infants i joves, treballant per a la transformació social, en base als drets dels infants. És per aquest motiu que el 20 de novembre, aprofitem la diada per reivindicar aquests drets i promocionar-los i difondre’ls entre els infants.

El 20 de novembre de 1989 les Nacions Unides van aprovar la convenció sobre els drets de l’infant com a complement a la Declaració Universal dels drets humans donant així un protagonisme específic als infants, els ciutadans més vulnerables de la nostra societat. Tot i l’ampli suport internacional, avui en dia encara hi ha països, com els EUA, que no l’han ratificat.  

Tot i aquestes dades, hem de ser conscients que en molts casos aquests drets son vulnerats greument tant en països no adherits a la convenció com també en els sí adherits, que, tot i ser-ne conscients, no fan res per resoldre-ho. Malgrat la magnitud de la situació, aquests fets no són els que surten als mitjans de comunicació, sinó que són silenciats.

Els esplais d’Esplac creiem que el treball dels drets dels infants s’ha de fer dia a dia. No creiem en el 20-N com un dia de celebració, sinó de reflexió i reivindicació; i per això plantegem:

  • La Convenció, creada i aprobada per adults fa 27 anys, no és representativa de la realitat dels infants d’arreu.
  • La societat no els dóna la presència que exigeixen per aquest anacronisme. Ens urgeix que recuperin (o obtinguin per fi) el seu lloc principal en l’espai públic.
  • Revisar i repensar els drets dels infants són una part imprescindible de l’esperit crític i, a més, en ajuden a actualitzar i fer-nos nostre allò que rumiem conjuntament.

Per tot això, des d’Esplais Catalans ens comprometem a seguir treballant i reivindicant els drets dels infants amb ells i elles i cap a la societat, perquè forma part del nostre dia a dia i de la nostra manera d’educar per la transformació social.