500 agrupaments i esplais ens hem mobilitzat arreu del territori català en una jornada reivindicativa que ha conclòs amb una manifestació unitària a Barcelona, on hi han participat 5000 persones.

El dissabte 1 de juny més de 500 agrupaments i esplais d’arreu de Catalunya ens hem mobilitzat en una jornada reivindicativa unitària per defensar el reconeixement del lleure educatiu de base voluntària i comunitària. La protesta s’ha iniciat amb d’un matí de cau i esplai al carrer als pobles i ciutats de les agrupacions i ha conclòs amb una gran manifestació a les 17.30 h de la Plaça Tetuan a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. La concentració, que ha comptat amb la participació de milers d’infants, joves, famílies, caps i monitores, ha estat convocada per Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Esplais Catalans, i Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), el Centre Marista d’Escoltes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

En la mobilització hem reclamat la visibilització i el reconeixement de la tasca de l’associacionisme educatiu. Una demanda històrica que ha guanyat força aquestes últimes setmanes arran de la crisi dels terrenys d’acampada que ha interromput de manera forçosa la preparació dels campaments d’estiu d’agrupaments escoltes i esplais. Aquesta situació s’ha agreujat amb el comunicat a les entitats que cal tancar 79 dels 156 terrenys d’acampada per manca d’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua a tan sols dos mesos de l’inici de la campanya. Això ha provocat la reubicació a contrarellotge de més de 200 reserves fetes a terrenys per als mesos d’estiu, afectant 12.000 infants i joves. Les entitats de l’associacionisme educatiu ens unim per a defensar els campaments, una eina pedagògica essencial.

Una jornada reivindicativa multitudinària

Les accions matinals de l’1 de juny han tingut lloc arreu del territori català. Esplais i agrupaments hem ocupat l’espai públic, agrupant-nos en places i carrers, per a preparar-nos per a la manifestació de la tarda amb activitats de reflexió, tallers de pancartes i jocs. Alguns dels municipis on s’ha pogut presenciar aquesta activitat han estat Vic, Girona, Viladecans, Solsona, Cervera, Vilafranca i diversos barris de la ciutat de Barcelona, entre altres.

La manifestació de la tarda, que ha mobilitzat 5.000 persones, ha servit per fer sentir la veu de l’associacionisme educatiu i denunciar l’ofec administratiu a què veiem sotmesa la nostra tasca. En la lectura d’un manifest davant del Palau de la Generalitat, les entitats convocants hem assenyalat que fa molts anys que patim restriccions d’activitat i que aquesta nova situació ha estat “la gota ha fet vessar el got”.  Hem posat de manifest que això s’agreuja després de quatre anys de burocràcia excessiva, amb l’impacte de la Covid-19 i les restriccions derivades de l’emergència climàtica que dificulten la celebració dels campaments amb normalitat.

La promoció i reconeixement real de l’associacionisme educatiu, la demanda principal

En la lectura del manifest, les entitats convocants també hem posat sobre la taula altres problemàtiques cronificades que travessen l’associacionisme educatiu. D’una banda, la manca de locals dignes on realitzar les nostres activitats, amb desenes d’agrupaments i esplais esperant solucions. De l’altra, la dificultat de fer ús de l’espai públic per excés de burocratització en els permisos. També hem fet palès com la precarietat juvenil ataca el sector, sustentat per la implicació de caps i monis voluntàries i voluntrais que dediquen el seu temps lliure a fer educació comunitària arreu del territori.