Aquest passat cap de setmana el grup d’infants que participen al projecte Kids Got Rights van fer la primera excursió del projecte! Una excursió de dos dies per conèixer els drets dels infants i treballar l’autoanàlisi i l’autoorganització

El Kids Got Rights és un projecte internacional, coordinat per  lIFM-SEI, que reclama els Drets dels Infants i on els propis infants són els protagonistes del seu desenvolupament i implementació, fomentant la participació infantil. Compta amb la participació d’Esplac (amb l’esplai Xirusplai del Sector Baix Besòs) i d’altres entitats d’educació no-formal d’Anglaterra, Itàlia, Dinamarca, Eslovènia, Finlàndia i Alemanya, així com també hi participa la Universitat de Barcelona. El Kids Got Rights és un projecte emmarcat en el Justice Programme (2014-2020) de la Unió Europea.

Aquest passat cap de setmana, el grup de mitjans grans de l’esplai Xiursplai van fer una excursió interna amb la Universitat de Barcelona enfocada a treballar l’autoanàlisi i autoorganització del grup, basant-se en el coneixement dels drets dels infants. Aquesta excursió la van preparar el dissabte anterior a l’esplai: grups, activitats, menús… tot ho van decidir els propis infants!

Dissabte tarda

L’experiència va començar amb una primera activitat molt introspectiva. Van fer un debat en silenci per fer-se preguntes “self analysis”: Què és un dret? Per què els infants han de tenir drets? Tots tenen els mateixos drets? Els seguim dia a dia? Una de les qüestions principals que va sorgir va ser si tenir amics era un dret o no… van tenir un debat molt interessant sobre el tema! Tot seguit, es va continuar amb una segona activitat sobre coneixença dels drets: van repartir-los entre totes i tots per fer un joc de mímica i descobrir-los.

Diumenge matí

Diumenge van continuar amb l’activitat del dia anterior, es van repartir els drets en dos grups i es van explicar per acabar d’entendre’ls. Però, finalment, els van haver de definir els infants amb les seves pròpies paraules perquè estaven escrits de manera que no els acabaven d’entendre…

Durant el cap de setmana, també van conèixer a la Laia, la companya de la Universitat de Barcelona (UB) que està dins del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM) i que els acompanyarà durant el transcurs del projecte.

En definitiva, durant l’excursió, els infants del Kids Got Rights van poder treballar què són els drets, quins són, si creuen que els tenen tots els infants i van debatre sobre tot això a partir d’activitats. A més, es van treballar també els drets recollits a la UNESCO i els van llistar per poder entendre’ls. La conlcusió a la que es va arribar és que els drets no estan fets perquè els entenguin els infants.

Tot el que han pogut treballar aquest cap de setmana ho compartiran fent un “report” que es presentarà a la trobada internacional a Roma, a l’agost, on hi participaran la resta d’entitats i infants d’arreu del món.