El passat 22 d’abril va tenir lloc al teatre d’El Círcol de Badalona, la presentació del conte il·lustrat “I tu, què fas dissabte? L’aventura d’anar a l’esplai!” de Lia Casas Setplans, Mireia Pujol i Riera i Pol·len Edicions. El conte, que s’ha finançat a través d’una campanya de Goteo.org amb més de 150 cofinançadores, reivindica la importància d’educar en el lleure des de l’esplai i neix de la iniciativa d’Esplais Catalans en el marc del 40è aniversari de l’entitat. 

Badalona va ser el punt de trobada, la vigília de Sant Jordi, per presentar el nou conte sobre l’esplai “I tu, què fas dissabte? L’aventura d’anar a l’esplai!”. També va servir com a acte inaugural del 40è aniversari d’Esplais Catalans, amb els parlaments d’algunes de les persones fundadores de l’entitat i d’actuals dirigents, un col·loqui d’infants de diversos esplais, de la il·lustradora del conte i de membres de l’editorial.

A banda, també es va visionar el documental “Transformar Educant”, un film que mostra com actuen i influeixen dia a dia en el seu entorn els esplais.

“I tu, què fas dissabte?”, el regal perfecte per Sant Jordi

Els protagonistes del conte, com la gran majoria d’infants i joves que van a l’esplai, es troben un dissabte per fer esplai. Aquest cop, però, hauran d’afrontar un obstacle inesperat: l’equip de monis a desaparegut! A partir d’aquell moment, jugant i cooperant a partir d’un seguit de pistes misterioses, hauran d’intentar de totes les formes possibles que tornin. Ho aconseguiran?

Així s’inicia l’aventura de “I tu, què fas dissabte” que pren com a objectiu que petits i grans lectors descobreixin la tasca educativa que caracteritza als esplais. El conte il·lustrat pretén, des de la reivindicació, mostrar com els esplais de base laica i voluntària transformem i eduquem mitjançant el joc i les dinàmiques.  

A més, el conte neix de la voluntat de crear un recurs il·lustrat dedicat a la infància i s’acompanya de jocs durant tota la lectura, a partir dels quals els infants hauran de trobar objectes amagats que han proposat els esplais de l’entitat. També compta amb un glossari dels jocs als quals els protagonistes juguen durant el conte. 

Durant la diada de Sant Jordi, els esplais d’Esplac han pogut vendre aquest conte a les seves paradetes i, malgrat la pluja, ha estat tot un èxit.

Celebrem els 40 anys d’Esplac

El conte, publicat sota el pseudònim Lia Casas Setplans (que compta amb les mateixes lletres que Esplais Catalans) està escrit des del Grup de Treball del 40è aniversari de l’entitat. Un equip de monis, sòcies i socis, dirigents i treballadores d’Esplais Catalans han estat qui s’ha encarregat de la creació i redacció del conte. 

Per les il·lustracions s’ha comptat amb l’artista Mireia Pujol i Riera, de Vilassar de Dalt, que ha estat implicada durant tot el procés creatiu del conte. “I tu, què fas dissabte?” a més, ha estat editat per l’editorial Pol·len Edicions i properament es podrà trobar a llibreries i biblioteques d’arreu de Catalunya. 

Aquest esdeveniment ha estat el tret de sortida d’un any ple d’activitats per celebrar el 40è aniversari de l’entitat. De moment, la propera parada és Sant Cugat del Vallès amb la Trobada General d’Esplais Catalans, l’Esplaiada 2022!

A continuació podeu veure un tast de les fotografies de l’acte, però durant la setmana enllaçarem en aquesta mateixa notícia l’àlbum sencer.