El passat 14 de setembre vam celebrar el primer Gran Comitè a l’esplai Garbí (Mataró). Va ser un dia de treball intens en què els Equips Generals de Sector, membres de les Comissions, Grups de treball i l’Equip de Direcció vam poder debatre entorn molts temes que ens afectaran durant el curs que ara comença.

L’ordre del dia va ser extens, per això us en destaquem les claus principals:

1. Primer de tot vam valorar el projecte d’estiu i l’atenció que en vam fer des d’Esplais Catalans. Les xifres ens diuen que enguany hem tornat a superar-nos en nombre d’activitats. Tots els Equips Generals de Sector van fer visites prèvies i in-situ a les activitats d’estiu dels esplais i es va destacar la necessitat de millorar-ne la seva preparació.

2. Vam seguir treballant sobre la revisió del projecte educatiu fent una pluja idees sobre possibles temes de debat sobre la nostra pràctica pedagògica per tractar-los als esplais. Enguany a més, es crearà un grup de treball obert a tothom per a liderar el procés de revisió. La primera reunió del grup de treball serà el dijous 26 de setembre a les 18h al carrer Avinyó 44.

3. També vam compartir el que va ser la primera trobada del Moviment d’Educació Popular (MEP). Vam estar d’acord amb les conclusions que es van extreure de la trobada i vam fer èmfasi en què ha de ser un moviment que només tindrà sentit si existeix un treball real entre les seves bases (els esplais, agrupaments, casals, ateneus i associacions de mestres). El primer pas per la construcció del MEP serà la confecció d’un mapa d’entitats perquè cadascú, des del seu territori, pugui veure les entitats que té aprop per facilitar-ne el contacte.

4. Com cada any, el relleu als EGS, ED i Comissions és un tema important, així que cadascú va expressar les seves intencions pel curs vinent i vam posar en comú l’estat de la qüestió del relleu en tots els àmbits de la organització.

5. La propera cita important del curs és l’Assemblea General Ordinària 2013 (AGO 2013) que es celebrarà el proper 1 de desembre. Entre tots i totes vam repassar alguns acords presos en la última Trobada de Dirigents i vam posar de manifest la importància de fer bona pedagogia de la documentació de l’Assemblea perquè tots els esplais puguin assistir-hi havent-la entès i treballat prèviament.

6. Molt relacionat l’AGO, vam estar repassant les línies del pla de treball del proper curs. Vam fer un esforç perquè s’adaptin a les necessitats actuals dels esplais i per redactar-les de forma ben clara i entenedora. A partir de les línies acordades al Gran Comitè, cada sector i Comissió pensarà el seu pla de treball amb accions per desenvolupar-les.

7. Per acabar vam recollir algunes propostes per millorar els espais de participació d’Esplac, que treballarem més endavant. Vam acordar també que presentarem una revisió dels criteris de la distribució de les activitats d’estiu a la propera AGO i vam fer un petit punt informatiu sobre possibles canvis de gestió de la formació amb l’Escola Lliure el Sol.