Posem en marxa el nou projecte internacional d’intercanvi d’experiències. Posem en contacte infants i joves d’Esplac i l’entitat xilena Manque Chile! 

L’IFM-SEI és un moviment global que reuneix infants i joves d’Àfrica, Àsia, Europa, Amèrica Llatina i Orient Mitjà que actua com a plataforma paraigües de 44 organitzacions nacionals que treballen en una varietat d’entorns en tot el món, promovent l’internacionalisme, la solidaritat, l’amistat, els drets dels nens i nenes, l’atenció al medi ambient, etc. Dues d’aquestes entitats són Esplais Catalans (Esplac), a Catalunya i Manque Chile, a Xile.

Un dels principals objectius de l’internacionalisme és fomentar els vincles, les relacions, el treball i la solidaritat entre entitats de diferents països del món. El treball en xarxa permet fomentar i créixer en valors com la cooperació, la democràcia, la igualtat de gènere, la democràcia i la justícia social global. 

Els programes i projectes que podem realitzar normalment són d’abast nacional o regional, de manera que resulta més complicat organitzar projectes i activitats entre entitats que es troben lluny geogràficament. Aquesta situació ens anima a buscar alternatives innovadores que ens permetin igualment conèixer, aprendre i relacionar-nos amb altres organitzacions juvenils del món.

Aquest interès mutu que comparteixen les dues entitats (Manque Chile i Esplac) s’ha concretat en aquest nou projecte que us presentem. Aquest projecte pretén que infants, adolescents i joves de les dues entitats respectives puguin intercanviar experiències, conèixer llocs, noves realitats culturals, aprendre, comunicar-se entre elles i compartir, en definitiva, una part del seu treball i participació en l’educació no formal. 

En què consisteix el projecte?

La primera fase del projecte consisteix en posar en contacte infants adolescents de les dues entitats a través de plataformes digitals. Com ho farem?

En l’intercanvi hi participaran 4 grups homòlegs de Manque Chile i d’esplais d’Esplac. Els grups són aquests:

  • 2 grups d’infants d’entre 9 i 12 anys 
  • 1 grup de joves (aprox. 14 – 16 anys)
  • 1 grup de monitores (18-25 anys)
Quan i com es realitzarà?

El 28 de novembre al vespre farem una primera trucada per tal de conèixer els i les responsables de cada grup. A partir d’aquesta primera connexió cada grup tindrà els contactes del seu grup parella.

Seran els mateixos infants i joves qui acabaran decidint com volen comunicar-se (enviant-se vídeos, escrivint posts, intercanvi d’escrits, etc.) i de què volen parlar. Volem que siguin ells i elles qui decideixen què volen compartir i explicar (on viuen, la seva entitat, quines problemàtiques tenen, anècdotes, actes culturals, etc.). 

Si la primera fase té continuïtat i èxit, volem construir un intercanvi d’experiències entre les dues entitats que impliqui conèixer més a fons l’estructura, el funcionament dels grups, la comunitat, l’entorn, la metodologia i el treball pedagògic de cada entitat, etc.

A llarg termini, ens encantaria poder també organitzar projectes internacionals presencials que permetin unir encara més a les dues entitats. 

Així doncs, convidem als vostres grups d’esplai a participar del projecte i conèixer infants i joves de l’entitat Manque Chile!!!

Com hi podem participar?

Si voleu participar, no dubteu a contactar amb internacional@esplac.cat.