Esplais Catalans ens volem sumar a les mostres de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem de condemnar 8 de les 20 persones que el juny del 2011 van encerclar el Parlament a 3 anys de presó. Aquesta sentencia resol un recurs interposat per la Fiscalia, el Parlament de Catalunya, la Generalitat i Manos Limpias contra l’absolució dictada per l’Audiència Nacional el juliol de l’any passat.

Com explica el CJB en el seu comunicat, el Suprem recolza la seva sentència en que “paralitzar el treball ordinari de l’òrgan legislatiu suposa (…) atacar els valors superiors de l’ordre democràtic”. Però, el 15 de juny del 2011 la sessió al Parlament es va dur a terme complint tots els punts de l’ordre del dia, que només van patir un canvi d’ordre.

La reflexió dels magistrats de l’Audiència, per contra, deia que “quan els canals d’expressió i d’accés a l’espai públic es troben controlats per mitjans de comunicació privats, quan sectors de la societat tenen una gran dificultat per fer-se sentir o per intervenir en el debat polític i social; resulta obligatori admetre cert excés en l’exercici de les llibertats d’expressió i manifestació si es vol dotar d’un mínim d’eficàcia la protesta i la crítica; com mecanismes d’imprescindible contrapès en una democràcia que se sustenta sobre el pluralisme, valor essencial i que promou la lliure igualtat de les persones i grups per que els drets siguin reals i efectius, com enuncia la Constitució en el seu títol preliminar”.

Esplais Catalans considerem, com ja ho ha expressat el CJB i moltes altres plataformes i entitats, que aquesta acció d’encerclar el Parlament és un exercici de defensa de la llibertat d’expressió i del dret a reunió. I sense llibertat de manifestació, no hi pot haver democràcia. Per això, considerem la decisió del Tribunal Suprem desproporcionada i marcadament política i ens sumem a les mobilitzacions i campanyes que es duguin a terme contra aquesta sentència.