Malauradament, seguim rebent notícies sobre l’arribada de refugiats que fugen de zones en conflicte per salvaguardar les seves vides i millorar les expectatives de futur. Així mateix, el 51% dels 9,5 milions de persones que han hagut d’abandonar casa seva fugint de la guerra i la persecució són menors, segons les dades de l’agència de l’ONU per als refugiats.

A tot això, recentment, l’Oficina Europea de Policia (Europol) informava que almenys 10.000 infants refugiats han desaparegut tot just arribar a Europa i que se’ls ha perdut el rastre. Sembla que molts d’aquests infants poden haver acabat en mans d’organitzacions de tràfic de persones que aprofiten la crisi migratòria per captar noves víctimes. A la vegada, molts menors es perden durant el trajecte o queden separats de les seves famílies en moments caòtics del viatge. Els infants són particularment vulnerables a l’abús i l’explotació, i per tant,  necessiten protecció addicional i que es prenguin les mesures adequades en situacions de risc.

Emparant-nos a la resolució aprovada a l’AGO ‘15,  en favor a la pau i l’ajuda a les persones refugiades, ens refermem en el nostre missatge d’exigir responsabilitats i comprometre’ns a oferir suport en tot allò que estigui a les nostres mans.

Exigim:

  • Que el Parlament i la Generalitat instin i treballin amb els estats i la comunitat internacional per donar resposta a les sol·licituds d’asil i per una resolució del conflicte bèl·lic.
  • Que les administracions catalanes, Generalitat i ajuntaments, posin els recursos necessaris per fer una bona acollida a les persones refugiades que vinguin al nostre país.
  • Que l’associacionisme educatiu siguem tinguts en compte en els plans d’acollida de les persones refugiades per contribuir en l’educació i la socialització d’infants, de joves i de famílies.

Ens comprometem:

  • A treballar conjuntament amb la resta d’associacionisme educatiu per fer una bona acollida als infants i joves refugiats.
  • A continuar fent de l’esplai un agent inclusiu i de cohesió social
  • A demanar a les entitats on participem (MLP, CNJC, IFM i CLJ) que actuïn igual/en el mateix sentit.
  • A treballar des de l’esplai per la cultura de la pau
  • A donar eines i recursos als esplais per poder treballar amb altres entitats de foment de la pau.
  • A donar suport a les mobilitzacions a favor de la pau i de la correcta acollida per part dels estats europeus.

Ens oferim

  • A ajudar a les administracions i als esplais en el procés d’acollida, especialment amb infants i joves

*Foto: Ben White/ CAFOD, Octubre 2015, CC-NC