Aquest cap de setmana s’ha celebrat la IV edició de les Jornades Dissidents d’Esplac, a La Cendra, un espai impulsat des de l’Assemblea de Joves de Sant Antoni. Més de 20 persones, tant monis i dirigents d’Esplac com persones externes, han assistit a aquesta trobada formativa organitzada per la  Comissió de Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents d’Esplac.

Aquest any la temàtica ha sigut: “Drets Sexuals i Reproductius”, amb el subtítol: “Com treballem els Drets Sexuals i Reproductius amb perspectiva GSDD dins l’esplai?”

El tret de sortida de les jornades ha estat la ponència a càrrec de l’Anna Sala, antropòloga especialitzada en gènere i membre de l’àrea comunitària de l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius. Aquesta ponència inicial ha introduït el tema i ha explicat d’on venen Drets Sexuals i reproductius i perquè és important conèixer-los, defensar-los i garantir-los, especialment si volem integrar la perspectiva de gènere al dia a dia de l’educació en el lleure.

Tot seguit, van tenir lloc tres tallers diferents que aprodundien en els Drets Sexuals i Reproductius des de diferents perspectives. Un dels tallers ha sigut a càrrec de Maria Riot, activista i treballadora sexual, que ha parlat sobre l’Estigma, les vulneracions i els drets de les treballadores sexuals. La Cooperativa d’acció comunitària i feminista Candela ha realitzat un altre taller, que ha sigut una breu introducció a les violències sexuals que més afecten les persones joves, especialment en el sexpreading. Per altra banda, el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) ha facilitat un taller sobre com aterrem la perspectiva de drets sexuals i reproductius per conèixer com acompanyar en la sexualitat col·lectivament.

En acabar els tallers, s’ha realitzat el Bingo Musical Dissident, que ha sigut un espai d’oci i lúdic ple de cançons relacionades amb els Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents! Finalment, les participants han gaudit d’un dinar conjunt i d’un petit tancament de les jornades.

Un punt clau de l’edició d’enguany ha estat que tots tres tallers han tingut un espai on relacionar la teoria dels Drets Sexuals i Reproductius amb la pràctica dels esplais i espais de lleure, per tal de donar importància a trobar eines que puguin aplicar-se al dia a dia i a la realitat d’aquestes entitats.

Esperem que aquestes jornades, ja consolidades amb la seva quarta edició, segueixin tenint una llarga trajectòria i arribin a més monis i esplais per seguir reflexionar al voltant de temes relacionats amb gèneres i sexualitats durant molts anys!