Les activitats programades a més de la part lúdica, volen promoure l’esperit crític al voltant dels Drets dels Infants.

Un any més, els esplais del sector Baix Llobregat s’han organitzat per celebrar conjuntament la Diada Universal dels Drets dels Infants, el DUDI. Enguany tindrà lloc el 21 de novembre a Sant Esteve Sesrovires, on l’esplai Trapella acollirà a gairebé 500 participants, entre infants, joves i monitors i monitores de 7 esplais més (L’Agrupa, Greska, Pa amb Tomàquet, Arc de Sant Martí de Torrelles, Peti ki Peti, Guspira i ASDIVI).
El Sector Baix Llobregat ha treballat amb planificació i molta organització prèvia per fer d’aquesta diada un espai el màxim de participatiu possible, per tal que els infants en siguin els grans protagonistes. L’activitat ha implicat molta organització entre els esplais i la col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires, el qual ha facilitat l’ús dels espais i la infraestructura necessària.
Els esplais ho tenen clar, els Drets dels Infants es treballen cada dia, durant tot l’any, com a acció transversal del projecte educatiu. Tot i així, la celebració del DUDI és una bona ocasió per donar a conèixer al poble la tasca dels esplais, fer visibles els drets dels infants i sensibilitzar a la societat que els drets cal conèixer-los, posar-los en pràctica i defensar-los quan aquests es vulneren.
La Jornada començarà a les 10 del matí i finalitzarà a les 17h de la tarda, amb tot un seguit d’activitats per als diferents grups d’infants i joves.
El grup d’Infantil (P3-P5) treballarà els drets dels infants a través d’un centre d’interès que gira al voltant d’un conte, els infants hauran de buscar les pàgines d’aquest conte per anar-lo completant. La història del conte parla d’un nen, el Tarik, que ha hagut de marxar de Síria com a refugiat, fugint de la guerra que pateixen a la seva terra. El tarik ha de passar per molts països abans d’arribar a casa nostra, i en cada país se li vulnerarà un dret. Els infants faran un joc relacionat amb cada un d’aquests drets (dret a l’habitatge, dreta a l’educació, dreta a la sanitat, dret al joc…) i alhora que juguen podran reflexionar sobre la importància d’aquests drets.
El grup de Petits i Mitjans (1r-6è de primària) viurà un centre d’interès diferent, amb la història d’un pilot d’avió, el qual és l’encarregat de portar els drets dels infants al DUDI. El pilot, a causa d’un petit accident, perdrà els drets i els infants els hauran de recuperar o els perdran per sempre. Per fer-ho, hauran de superar un seguit de proves i, a mesura que les vagin resolent, aniran fent camí fins arribar a un cofre amb un mapa que els durà al lloc on hi ha el llibre dels Drets dels Infants.
El grup de Grans i Joves (Eso i Batxillerat) podran escollir entre uns tallers al matí i uns tallers a la tarda, en funció de les seves motivacions i interessos. Enguany es vol reforçar que el DUDI sigui alhora un espai de coneixença, d’intercanvi entre joves dels esplais del sector. Els tallers són molt diversos: Taller de castellers, de Rugby, de Muai Thai, de teles, de zumba i de percussió.
A la tarda, els grups de Petits, Mitjans i Grans, així com tota aquella gent del poble que s’hi vulgui sumar, gaudiran de l’espectacle esbojarrat i divertit del Grup d’animació Ambäukatunàbia. Amb ells, el 21 de novembre els infants, joves, monitors i monitores cridaran junts tenim veu, tenim drets!

Cartell20n_BL_2015_web