El diumenge 3 de març s’ha celebrat la V edició de les Jornades Dissidents a l’espai La Cendra, un espai formatiu impulsat per la Comissió de Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents (GSDD) d’Esplac.

Aquest any les Jornades Dissidents han portat per títol Més enllà de l’arc iris, posant sobre la taula la necessitat de contemplar totes aquelles identitats que s’escapen de l’imaginari col·lectiu construït al voltant de les dissidències de gènere i sexuals. Enguany, la GSDD volgut centrar-se en la història i les demandes del col·lectiu intersex i la realitat del col·lectiu de treballadores sexuals que desafien la norma cis.

El tret de sortida de les jornades ha estat el taller de Violeta Ferrer (@violetanoesuncolor), activista, dinamitzadora cultural i extreballadora sexual. El taller s’ha titulat Treball sexual i estigma: Ampliem la mirada i acompanyem totes les realitats i ha servit per parlar sobre la història de la prostitució, la situació actual de les treballadores sexuals a Espanya i les diverses violències que  travessen les persones trans* quan se suma l’estigma del treball sexual.

El segon taller l’ha dinamitzat Laura Vila (@ideintersex), actriu i activista intersex. Sota el títol On queda la I? Acostem les realitats intersex al dia adia de l’esplai, en aquest espai s’ha posat el focus sobre els mites al voltant de l’interseuxalitat i les eines que les monitores i monitors tenim per poder acabar amb el silenci i la invisibilització de la realitat intersex.

En acabar els tallers, s’ha dut a terme el concurs de jocs de taula dissidents, un espai d’oci i lúdic on jugar i gaudir amb propostes relacionades amb els Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents! Finalment, les participants han gaudit d’un petit tancament de les jornades.

Esperem que les Jornades Dissidents segueixin una llarga trajectòria i arribin a més monis i esplais per seguir reflexionar sobre gèneres i sexualitats durant molts anys!