El cap de setmana del 25 i 26 de març ha tingut lloc a Sant Cugat del Vallès la Trobada General i la Trobada Jove del Sector Vallès amb més de 400 participants, entre infants i monitores i monitors.

Ha estat la culminació d’un procés que es remunta al novembre de 2015, quan el sector Vallès es va plantejar realitzar la TGS/TJ 2016 a la població de Sant Cugat per tal de reivindicar l’ús de l’espai públic, ja que era un municipi en el qual l’administració posava moltes traves a les entitats a l’hora de realitzar activitats a les places, parcs i carrers de la ciutat. Malauradament, el 2016 no es va poder acabar realitzant en aquesta ciutat i es va haver de realitzar a Rubi, municipi amb un llarg recorregut de trobades d’entitats utilitzant l’espai públic. Malgrat aquest canvi d’ubicació, les membres de l’EGS del Vallés van seguir treballant i estant en contacte amb l’Ajuntament de Sant Cugat per tal de realitzar la TGS/TJ 2017, on finalment l’han acollit amb moltes ganes i implicació.

Durant el dissabte, els diferents grups d’edat van estar realitzant activitats de coneixença i cohesió per tal de relacionar-se amb la resta d’esplais. A més, van estar treballant i debatent sobre la temàtica de la trobada: per una infància al carrer, per reivindicar l’ús de l’espai públic.

Els i les participants van dormir a diferents escoles i instituts de Sant Cugat i el diumenge es van trobar al parc Ramon Barnils on van fer uns tallers de creació de pancartes, octavetes i cartells amb les participants dels diferents grups d’edat. Amb les conclusions de totes les reflexions, l’EGS va redactar el manifest que es va llegir ben dinat. Per tal d’animar el temps previ al dinar, van comptar amb el grup d’animació infantil format per 2 exmembres d’esplais i caus, els Somiatruites.

Tot i les previsions de mal temps i l’amenaça de pluja, finalment la trobada es va poder realitzar acompanyada de bon temps, bon clima i la màxima implicació de totes les participants, aconseguint una de les trobades millors valorades, tant a nivell de participació com a nivell lúdic i pedagògic.

La feina, però, no acaba aquí i el Vallès seguirà reivindicant una infància al carrer!

Manifest de la trobada

Bona tarda Vallès, bona tarda Sant Cugat,

Després de dos dies on no hem parat de jugar, aprendre, compartir, riure i passar-nos-ho bé, tanquem aquí la Trobada General i Trobada Jove del sector Vallès d’Esplais Catalans (Esplac).

Estem molt contentes d’haver pogut celebrar aquesta trobada aquí a Sant Cugat després de més d’un any lluitant per fer-ho. Hem ocupat escoles, places i carrers demostrant que amb civisme i respecte qualsevol persona té dret a fer-ne ús, tingui l’edat que tingui.

Avui i sempre, seguirem reivindicant que:

  • hem de pensar menys amb la burocràcia i més amb les persones, actuem!
  • volem ser partíceps de totes les polítiques que afecten l’espai públic perquè aquest és de totes i totes l’hem de construir
  • volem la desprivatització dels espais públics
  • volem espais on poder practicar esports
  • volem ser lliures
  • volem jugar a pilota a les places
  • volem divertir-nos al carrer
  • volem patinar pel carrer

Per una infància al carrer!