A la XXXI Assemblea General Ordinària d’Esplais Catalans, celebrada l’1 de desembre a Sant Adrià de Besòs, els esplais expressen el seu dret a poder decidir el model de país que desitgen.

L’Assemblea d’enguany ha estat la més concorreguda dels últims deu anys, amb la participació de 72 esplais i més de 300 persones.

L’Assemblea General és l’espai de presa de decisions més important d’Esplais Catalans. En aquesta edició, els esplais hem valorat l’execució del primer any del Pla estratègic 2011-2014 i hem decidit les línies que defineixen com n’emprenem el segon any i equador. També ha estat el moment per celebrar la nova entrada de 10 esplais a l’associació i la posada en marxa de dos més que tornen a l’activitat després d’uns anys inactius. Després de l’Assemblea, podem dir doncs, que Esplais Catalans ja compta amb 106 esplais laics i progressistes d’arreu de Catalunya. Aquesta consolidació al territori també s’ha fet palesa amb l’aprovació de la constitució del sector geogràfic del Camp de Tarragona, que aplega tres esplais de la ciutat de Tarragona i un de la població de Mont-Roig del Camp.

A l’Assemblea també hem votat diverses resolucions, com ara la titulada “Els esplais decidim decidir”, que posicionen Esplais Catalans com una entitat que defensa el dret a decidir el nostre model de país i dona suport a les consultes a la ciutadania que es puguin donar en un futur proper.

També destaquem l’acte de cloenda en què Jordi Vaquer, director de la Open Society Iniciative for Europe, ens ha dedicat unes paraules encoratjant-nos a seguir amb la tasca que fem des dels esplais:“no deixem espai a la mentida i al rumor, l’associacionisme combat el racisme i la xenofòbia”. A més, també hem comptat amb la presència de Toni Reig, Director General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que ha expressat el seu suport a l’associacionisme educatiu i Joan Callau, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.

Com ja venim fent des del 2011, l’Assemblea s’ha celebrat a la seu d’un esplai, aquesta vegada a la del Gadgestosplai a Sant Adrià de Besòs. I és que entenem que, en un moment tant important com la nostra Assemblea, és essencial trobar-nos en el nostre hàbitat, reconeixent així la tasca dels esplais que hi participen i, especialment, d’aquell que ens acull.

Esplac és una organització democràtica i participativa, ho demostra el fet que la majoria de documents votats han estat fruit del treball conjunt dels monitors i monitores dels esplais, dels Equips Generals de Sector, de l’Equip de Direcció i de la Secretaria Tècnica. Podem afirmar que a l’Assemblea ha culminat una feina compartida per seguir fent real, dia rere dia, dissabte rere dissabte, reunió rere reunió, que els esplais són i seguiran sent la raó d’Esplais Catalans.

Esplais Catalans és una associació d’esplais laica i progressista que treballa des del voluntariat per a la transformació social, mitjançant l’educació en drets dels infants. L’enfortiment dels esplais és la nostra raó de ser. Esplais Catalans compta amb un total de 106 esplais arreu de Catalunya, aplegant 1600 monitores i monitors que eduquen a 6500 infants.