El dissabte 18 de març es va celebrar al Centre de Cultura Tradicional Can Canyadó (Badalona) la Trobada General del Barcelonès Nord on els diferents esplais es van relacionar i es van manifestar a favor de l’acollida de refugiades a Catalunya

Els esplais Diplodocus, Xirusplai, Puigcastellar, Gadgetosplai i Buenoyqué es van reunir el dissabte 18 de març per participar a la Trobada General del Sector Barcelonès Nord de 2017. La jornada, que l’any passat ja es va celebrar a Can Canyadó, va arreplegar a infants i monis de tot el Barcelonès Nord, que van poder gaudir d’un dia de sol, gimcanes i activitats a l’aire lliure.

Totes les activitats es van crear en exclusiva per la trobada amb la intenció que els infants juguessin i a la vegada puguessin reflexionar sobre un tema d’actualitat com és l’acollida de refugiades de Síria. Durant al matí, es va presentar un nàufrag que els demanava que trobessin tres coses per omplir la seva maleta viatgera. Prova per prova, els infants van poder descobrir que, aquell que pensaven que era un viatger apassionat i que voltava pel món, era realment una persona refugiada de la guerra.

En acabar la gimcana i després de dinar tots plegats, els monitors i monitores van desplegar una gran pancarta amb la frase “volem acollir” on els infants van poder escriure els millors desitjos per a les actuals refugiades sirianes.

A la tarda es van dividir per fer dues activitats diferents. Els petits i mitjans-petits van trobar les fitxes que els van permetre omplir un mapa on podien veure els diferents països en conflicte i aquells on hi havia diferents camps de refugiades. Els mitjans-grans i grans, per altra banda, van tenir el privilegi d’escoltar i fer dinàmiques reflexives amb en Guillem Llucià, voluntari d’un camp de refugiades de Grècia.

Quan van acabar totes les activitats de la tarda, els infants, monitors i monitores van poder gaudir d’un concert infantil de la mà del País de Xauxa, tot berenant una xocolata calenta ben bona amb melindros. Abans d’iniciar-se el concert, un grup d’infants dels diferents esplais del Barcelonès Nord van llegir un manifest per tots aquells que escapen de la guerra buscant un lloc millor:

Em llevo. Encenc la tele i veig ciutats devastades, escoles tancades, nens orfes, gent fugint. Una Europa que es mostra indiferent i passiva davant d’aquesta situació. Milers de persones segueixen arribant dia rere dia a les costes del Mediterrani i moltes perden la vida en el camí. Deixen enrere els records, les arrels, la família, els amics, els seu poble i al arribar a Europa confien trobar per fi una vida digna, a diferència d’això, es troben que els governs europeus els tanquen les portes. Un refugiat és aquell que troba refugi. Als camps no n’hi cap, només milers i milers de famílies a la intempèrie que cada dia lluiten per poder sobreviure.

Totes aquestes famílies i infants són els que ens fan posar en manifest que els volem aquí. Que volem acollir i que estarem encantades de rebre’ls a les nostres ciutats i als nostres esplais. No ens feu responsables de la inacció política.

Cap persona és il·legal. Obrim fronteres!

El Sector Barcelonès Nord va lluitar i segueix lluitant per un món millor per tots i totes i espera amb moltes ganes de la següent TGS, un espai on ens relacionem, juguem i compartim.

Refugiats, refugiades, el Barcelonès Nord vol acollir!