El cap de setmana de l’11 i 12 de març s’ha celebrat a l’IES Jaume Callís de Vic la cinquena edició de l’Escola d’Esplac. Aquest any, l’Escola ha tingut com a temàtica central la diversitat.

Més de 100 monitors i monitores d’esplais i altres persones del món educatiu i associatiu han participat el cap de setmana de l’11 i 12 de març a l’Escola d’Esplac, l’espai formatiu anual d’Esplac, en què s’han realitzat diferents ponències, taules rodones, tallers i debats al voltant de la diversitat i la inclusió. El tema va ser escollit per les pròpies monitores participants

Per abordar un tema tan ampli com aquest, les jornades es s’han vertebrat al voltant de tres eixos: la diversitat funcional, sexoafectiva i de gènere i sociocultural. Els diferents tallers i taules rodones anaven encaminats a compartir diferents experiències i debatre per poder facilitar que els esplais esdevinguin espais d’inclusió.

Les ponències i experiències han estat l’oportunitat per a les participants de conèixer diferents projectes que treballen sobre diversitat des de diversos terrenys. Així, han participat a les jornades l’associació LGTB d’Osona TalComSom, el projecte feminista Ulleres per Esquerrans, la professora Meri Torras, el Projecte Santi, per la visibilitat de persones amb diversitat funcional, l’Institut Diversitas o el col·lectiu El Parlante, entre d’altres.

Els dos moments més importants del cap de setmana han estat les ponències d’obertura i tancament de l’Escola. La primera ha estat a càrrec de l’antropòleg i pedagog Edgar Iglesias, especialista en educació intercultural. Iglesias ha donat eines als esplais per a què esdevinguin espais més inclusius i ha destacat el seu potencial educatiu. “Els esplais tenen molta llibertat a l’hora d’experimentar i utilitzar eines diverses per fer front a la diversitat sociocultural, i això els dóna un poder enorme”, afirma l’antropòleg.

El tancament de l’Escola d’Esplac ha estat a càrrec de Fatiha El Mouali, economista, tècnica d’acollida i activista d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme. El Mouali, a la qual vam entrevistar dies abans a la revista Som Esplai, ha destacat l’estigma i la islamofòbia normalitzada que reben les persones musulmanes i ha remarcat que, entre la població jove, aquest estigma és perillós. “Rebre aquest tracte genera ràbia i odi entre adolescents i joves, i és un dels motius del fracàs escolar. Cal incidir molt en l’educació per trencar prejudicis”, destaca El Mouali.

L’Escola d’Esplac, que enguany arriba a la cinquena edició, s’ha consolidat aquest any. “A més de ser un èxit de participació, les jornades han servit per generar eines i recursos per treballar la inclusió i la diversitat”, afirma Dani Costa, membre de l’Equip de Coordinació de l’entitat. “El repte que tenim passa per teixir xarxes amb altres entitats i potenciar el treball comunitari per fer dels esplais espais d’inclusió”, afegeix.

Aviat publicarem les fotos del cap de setmana per xarxes socials! També les idees claus i conclusions d’aquesta Escola d’Esplac, per a què els esplais siguem cada vegada espais més diversos i inclusius!