Queda aprovat el posicionament “Els infants sempre al centre”.

Els infants sempre al centre!

Actualment estem vivint una situació complexa, nova i incerta que ens ha agafat a totes desprevingudes. Cada dia veiem com des dels governs i les institucions es prenen decisions per fer front a la pandèmia que afecten directament a les nostres vides i les dels esplais. La gran majoria d’aquestes decisions afecta molt especialment als infants i joves i des d’Esplais Catalans creiem que no se’ls té prou en compte en la gestió d’aquesta epidèmia. 

Esplais Catalans fa anys que treballem per una societat en què la infància estigui al centre. Entenem que les decisions s’han de prendre amb una visió posada des de les necessitats de la infància i no només des de la visió adultocèntrica. 

Aquestes setmanes observem amb sorpresa com es parla de treballadores, d’animals de companyia o d’estudiants però ben poques vegades d’infància. I, quan es parla d’infants, gairebé sempre es fa com a membres d’un sistema educatiu, no des d’una mirada holística de les seves necessitats i drets. En són exemples la falta d’intimitat que poden estar vivint algunes joves, la impossibilitat de garantir que tots els infants tinguin un espai segur, les conseqüències que pot tenir el confinament en el seu desenvolupament, la càrrega de feina escolar… 

A més, aquests dies també hem sentit a parlar dels infants com a grans transmissors de la COVID-19 més que com a persones. Des d’Esplais Catalans reivindiquem que els infants són persones amb tots els drets i, per tant, les seves necessitats i especificitats han de ser tingudes en compte com la de tots els altres col·lectius. 

Per això demanem que des dels càrrecs polítics i les polítiques que s’han aplicat aquests dies i que s’aniran desenvolupant els propers es revisin també des d’una perspectiva de la infància i no només des de les necessitats i visió dels adults. 

 

Pots trobar el posicionament en PDF aquí.