Més de 80 esplais d’Esplac d’arreu del territori han fet campaments, colònies o rutes durant aquests mesos d’estiu. Ha estat un estiu atípic per les precaucions contra la COVID-19, però ple de bones sensacions i aprenentatges en un total de gairebé 190 activitats d’educació en el lleure.

Malgrat la pandèmia, un cop més, hem volgut seguir fent les activitat d’estiu d’una manera segura, respectant totes les mesures sanitàries i amb la voluntat que aquestes tinguessin el menor impacte en la qualitat pedagògica de les activitats.

A mitjans d’estiu la Generalitat va facilitar proves massives de TAR (test d’antígens ràpid) per realitzar-les abans de les activitats d’estiu dels esplais. Això va facilitar la detecció prèvia de casos asintomàtics i que les activitats es portessin de forma més segura.

Els campaments, l’opció més escollida

L’opció més escollida durant aquest estiu pels esplais ha estat la de campaments, seguit per les rutes. Aquestes últimes s’han realitzat tant dins del territori català com fora. Uns dels llocs més concorreguts per les rutes han estat Menorca, Galícia o el País Basc. Les colònies també han continuat sent una de les activitats principals dels esplais, però molts han optat per reduir grups o adaptar-les a terrenys d’acampada més assequibles, per tal de reduir costos i complir mesures sanitàries.

Tots els sectors geogràfics d’Esplac han pogut fer activitats d’estiu. Entre les sensacions de cada àrea territorial hi ha una impressió global d’èxit.

Les activitats d’estiu, sector a sector

Els esplais del Bages i Berguedà han fet 10 campaments, 9 colònies i 5 rutes. Es mostren contents perquè després d’un any tan complicat han pogut trobar-se i fer activitat malgrat les circumstàncies. Tanmateix, al Ripollès, Osona i Moianès han fet les tres modalitats d’activitat i comparteixen les ganes col·lectives que tenien de poder fer alguna activitat, després d’un any tan complicat i incert.

El Sector Girona s’ha decantat per fer campaments i rutes a diferència del Sector Camp de Tarragona on hi han predominat les colònies a Vilablareix, Girona i la Rasquera.

Al Sector Penedès, Garraf i Anoia han pogut marxar fora de ruta. A més, diversos grups han gaudit de cases de colònies i campaments. Destaca també el Sector Baix Llobregat amb 10 grups de colònies, 8 han anat de campaments i 18 han gaudit d’una ruta per llocs com Formentera, França, l’Empordà, Astúries, Menorca, Galícia i el País Basc.

Pel que fa als esplais de Barcelona podem comptabilitzar que 9 esplais han fet colònies, 14 esplais han fet campaments i 6 rutes. La mateixa empenta que la del Baix Besòs, amb els esplais molt actius durant tot l’estiu.

Al Sector Maresme hi ha hagut un total de 16 activitats d’estiu: 7 rutes, 6 campaments i 3 colònies. En general senten que la valoració és molt bona i que s’han pogut dur a terme les activitats malgrat les condicions estranyes i adverses de la Covid-19, incendis i inundacions que s’han donat durant l’estiu.

Finalment, els sectors Vallès Occidental i Vallès Oriental han tingut un estiu ple d’activitats de lleure, on destaquen de nou les rutes i els campaments amb destinacions ben diverses dins i fora de Catalunya.

Un estiu de reptes per l’educació en el lleure

Cal destacar que, malgrat les mesures i els tests d’antígens prevists a les activitats, la Covid-19 ha afectat de manera lleu a alguns esplais fent que s’anul·les l’activitat, així com l’alerta d’incendis ha provocat algun canvi de recorregut a les rutes.

Ha estat un estiu on els monitors i monitores voluntaris dels esplais han hagut d’adaptar activitats i repensar maneres de fer, per tal de garantir que els infants i joves dels esplais poguessin seguir accedint a una educació no formal, basada en les experiències, els jocs i en el foment de l’esperit crític.

A trets generals, ha estat un estiu ple d’activitats que mostren un cop més que l’esplai és segur. Hem tornat a demostrar que la tasca pedagògica dels esplais a l’estiu, i durant tot l’any, és imprescindible.

*Imatges cedides per l’Esplai El Creixent.