Queda aprovat el posicionament per l’adhesió d’Esplais Catalans a la campanya de l’organització de dones kurdes “Konga Star” contra la invasió del Nord i l’Est de Síria. Podeu llegir el manifest a continuació:

Declaració de dones

Fi de la guerra d’ocupació de Turquia contra el Nord i l’Est de Síria ja!

El dia 9 d’Octubre de 2019, l’Estat turc va començar la seva guerra d’invasió i ocupació al territori del Nord de Síria. L’exèrcit turc ha anat atacant les principals ciutats i assentaments que existeixen al llarg de la frontera amb atacs aeris i bombardejos. Segons les xifres publicades per “Kurdish Red Crescent”, durant els primers cinc dies d’atacs han mort, com a mínim, 46 civils i 139 més n’han resultat ferits, inclosos dones i nens. Actualment, l’exèrcit turc juntament amb l’anomenat “Exèrcit Nacional Sirià”, format per mercenaris de diferents grups terroristes, intenten continuar envaint el terreny. Al mateix temps, cèl·lules dorments de l’ISIS han començat nous atacs al Nord de Síria. Les forces de les SDF, YPJ YPG que van alliberar el Nord i l’Est de Síria del regim terrorista IS, ara estan dedicant les seves vides a protegir les persones de noves ocupacions i massacres. Les dones que van alliberar a milers de persones de l’esclavitud sota l’IS ara son bombardejades per un exèrcit de l’OTAN.

La vida de milions de persones de les diferents comunitats ètniques i religioses que conviuen en aquesta regió estan sota amenaça. Deu mil famílies han sigut desplaçades. A més de les poblacions habitades principalment per kurds i àrabs, els barris cristians també han sigut específicament atacats. És obvi que aquests atacs es duen a terme amb l’objectiu de fer una neteja ètnica i un canvi demogràfic. L’ocupació turca i els crims de guerra a Afrin han estat permesos per la comunitat internacional des del gener de 2018 fins l’actualitat. Per tant, Turquia s’esforça per expandir el seu territori i imposar el seu govern a d’altres regions del Nord i Est de Síria, violant el dret internacional i la sobirania de Síria. Al mateix temps, Turquia negligeix la voluntat dels pobles de la regió que han estat convivint pacíficament sota un autogovern democràtic.

Els atacs de Turquia estan dirigits contra les fites aconseguides per la revolució de les dones a Rojava, la qual ha sigut una font d’inspiració per les dones de tot el món. Elles, que han sigut la avantguarda en la construcció d’un model alternatiu de societat democràtica i ecologista basada en l’alliberament de les dones, són ara el blanc de grups assassins gihadistes. La copresidenta del Partit del Futur de Síria, Hevrin Xelef, va ser assassinada en una emboscada el dia 12 d’Octubre quan es dirigia a visitar les persones ferides desplaçades a la regió de Til Temir. Tot i els vuit anys de guerra continuada a Síria, les regions de l’administració autònoma del Nord i l’Est de Síria, han aconseguit garantir les necessitats humanes i els  drets democràtics per a totes les persones en aquesta regió. Centenars de milers de refugiats de guerra de diferents regions de Síria van trobar refugi allà, sense cap recolzament destacable per part de l’ONU, essent benvinguts, protegits i recolzats per les estructures de l’administració autònoma.

Si bé el govern d’Erdogan va anunciar obertament aquesta guerra i els seus plans d’ocupació, la comunitat internacional, inclòs l’organisme de l’ONU, no ha pres cap mesura per evitar que això passi. A més, potències hegemòniques com Rússia i els Estats Units van encoratjar l’agressió de Turquia. Els genocidis de l’Imperi Otomà contra els armenis i siris el 1915 i les massacres contra els kurds a Dersim, Halebje, Nussaybin, Cizire, Afrin… encara estan a les nostres ments. Avui, un altre cop, els crims contra la humanitat s’han preparat i dut a terme obertament, ja que el càlcul dels beneficis de la guerra val més que les lleis internacionals, els drets humans i els valors.

Les dones a Rojava sempre han sostingut: “Hem definit la Revolució de les dones amb els nostres sacrificis. Vam liderar la nostra lluita en nom de totes les dones del món”. La guerra de Turquia contra elles i contra els pobles del Nord i l’Est de Síria és una agressió i una guerra contra totes nosaltres: apunta directament a les fites i els valors de les nostres lluites pels drets, la llibertat i la justícia de les dones arreu. Amb la campanya internacional Women Defend Rojava, ens unim contra el feixisme, l’ocupació i el patriarcat. Aixequem les nostres veus pel reconeixement de l’autoadministració autònoma al Nord i l’Est de Síria i per la pau i la justícia.

 • Per evitar nous genocidis i feminicidis al segle XXI, instem a l’UNSC, a tots els organismes
  rellevants de la comunitat internacional i als governs a prendre mesures urgents per:
 • Aturar la invasió i ocupacio de Turquia al Nord i l’Est de Síria immediatament.
 • Establir una zona d’exclusió aeria per la protecció de la vida de les persones al Nord i l’Est de Síria.
 • Prevenir més crims de guerra i neteja ètnica per part de les forces de l’exèrcit turc, ISIS, El Nusra i altres grups terroristes, gihadistes.
 • Portar tots els crims de guerra i als criminals de guerra davant la justícia.
 • Aturar el comerç d’armes amb Turquia.
 • Implementar sancions polítiques i econòmiques contra Turquia.
 • Reconèixer l’administració autònoma i democràtica del poble del Nord i l’Est de Síria.
 • Prendre mesures immediatament per una solució política de la crisis a Síria amb la representació i la participació de representants de dones i persones de totes les diferents comunitats nacionals, culturals i religioses a Síria.

 

Pots llegir el posicionament de Kongra Star en pdf aquí i un altre document del col·lectiu feminista i de solidaritat internacionalista Azadî Jin amb idees per poder solidaritzar-se aquí.

#WomenDefendRojava

 

** Tots els esplais han pogut votar a favor, en blanc o en contra del text proposat. L’acord per aprovar el posicionament ha estat pres per majoria absoluta (més vots a favor que la suma dels vots en contra i en blanc) i ha estat necessari, com a mínim, el vot del 20% del total dels esplais).