Uns 75 espais d’Esplac realitzaran vora de 200 activitats d’estiu entre campaments, colònies i rutes, segons dades d’Esplais Catalans.

Els esplais ja fa dos estius que s’han vist immersos en l’adaptació de les seves activitats a les normatives originades per la pandèmia de la Covid-19. Aquest curs, però, encaren  l’estiu amb energia i sense uns protocols de Covid-19 específics, fet que ha fomentat que s’anivelli de nou el nombre d’esplais i activitats d’estiu a xifres com les d’abans de la pandèmia.

Les activitats d’estiu, que engloben campaments, colònies i rutes s’havien vist en davallada a causa de les conseqüències de la Covid-19: els protocols específics per activitats del lleure durant la pandèmia van ocasionar que molts esplais no poguessin complir els requeriments necessaris per dur a terme les activitats d’estiu amb normalitat. Tot i que durant l’estiu del 2021 molts esplais van poder adaptar-se a les normatives, no ha estat fins aquest curs on han pogut organitzar activitats d’estiu amb la participació i les condicions habituals.

Les activitats d’estiu, en dades

Durant els mesos de juliol, agost i setembre es preveuen, segons dades recollides per Esplais Catalans, quasi 200 activitats d’estiu d’esplais de l’associació, tornant a les xifres recollides prèviament a la Covid-19, durant l’estiu de 2019. D’aquestes, ja hi ha confirmades un total de 71 campaments, 56 colònies i 56 rutes de més de 70 esplais diferents d’Esplac. També està prevista la participació de 1.245 monitores i monitors en la preparació i realització de les activitats i un total de  4.491 infants i joves que gaudiran de campaments, colònies i rutes amb els seus esplais.

 

Tipus d’activitat 2018 2019 2020 2021 2022
Rutes 45 105 1 56 42
Campaments 67 122 71 61
Colònies 40 96 1 56 43
Activitats no especificades 51
Número d’esplais 69 80 26 75 76
Total CCR 152 201 124* 183 197


Les dades de 2022 han estat obtingudes a partir una previsió estimada feta per Esplais Catalans, a través dels seus canals interns. Fins el setembre no seran validades amb totes les activitats realitzades. 

* Els protocols de 2020 en relació a la Covid-19 exigien que s’havien de realitzar les activitats en grups reduïts de convivència, per la qual cosa, la majoria d’esplais que van fer activitat, van haver de dividir-se. En fa evidència la relació entre nombre d’esplais i número d’activitats.

En l’àmbit internacional es preveuen 6 activitats fora del territori, majoritàriament rutes, i la participació de 9 esplais d’Esplac a la Common Ground, un campament internacional de l’IFM-SEI que tindrà una durada de 10 nits (del 29 de juliol al dilluns 8 d’agost de 2022). Aquest campament arreplegarà entre 2.000 y 3.000 persones i està organitzat per Woodcraft Folk, comptant amb membres de diferents organitzacions de tot el món, entre d’elles esplais d’Esplac.

Preparació de les activitats d’estiu

Durant els darrers mesos les monitores i monitors d’Esplais Catalans ja estan preparant les activitats d’estiu. L’equip de monitoratge, que és totalment voluntari, prepara els jocs, les dinàmiques, el centre d’interès, els horaris i tot allò necessari per a les activitats d’estiu. Aquest fet implica l’autoorganització i reunió de milers de joves d’arreu del territori.

Cada activitat d’estiu es prepara d’una manera diferent, adequant-se a les necessitats socials i formes de treballar de cada esplai i sobretot a l’adequació dels continguts pedagògics que es volen treballar en el lleure amb infants i joves. 

Les activitats d’estiu que preparen els esplais d’Esplac són un espai únic per aprendre de l’entorn, a través de jocs i dinàmiques, així com fomentar l’educació en valors i la transformació social. Als campaments, colònies i rutes es creen espais de participació infantil i juvenil, fomentant l’empoderament i la cohesió de tothom qui hi participa.