Formació, reivindicació i compromís amb l’educació a la Monifesta’t, la trobada de monitors i monitores més gran de la història d’Esplais Catalans

  • Aquest cap de setmana, més de 600 monitores i monitors d’esplais d’arreu de Catalunya han omplert la població de Vila-seca.
  • La Monifesta’t 2014 ha doblat el nombre de participants respecte a l’edició del 2011.

El dissabte al matí la Monifesta’t començava ben d’hora amb jocs de coneixença per trencar el gel entre els 600 monitors i monitores vinguts de 55 esplais de tot el territori català. Cohesionar-nos i contagiar-nos de l’entusiasme de tots i totes pel projecte dels esplais és sempre un dels objectius de les trobades de monitors, però la Monifesta’t ha tingut també una gran dimensió formativa. Durant el migdia i la tarda de dissabte s’han realitzat 26 formacions per a aprendre i debatre al voltant del projecte educatiu dels esplais amb temes com: la participació dels infants a l’esplai, el joc, l’educació emocional i l’aprenentatge vivencial entre d’altres. Durant les formacions hem compartit què fem els esplais sobre diversos temes, identificat nous reptes dels monitors i monitores dels esplais en la seva tasca educativa.

El programa de dissabte a la tarda continuava amb la realització de 16 tallers organitzats pels propis monitors i monitores id’entitats col·laboradores que han muntat activitats al voltant de diverses temàtiques com el gènere, l’internacionalisme, els infants i els desnonaments, el circ, el geocaching, l’educació ambiental, entre d’altres.

La part més festiva de la Monifesta’t l’hem reservada per la nit de dissabte en què hem pogut  gaudir d’un concert obert a tota la població de Vila-seca amb la banda Bossonaya i l’Esplac Soundclash, un concurs de grups DJ’s formats per monitors i monitores d’Esplais Catalans.

El diumenge la trobada ha seguit amb més activitats i jocs per tots els participants fins les 13h en què hem fet una gran acció conjunta per a reivindicar l’important paper dels monitors i monitores en l’educació d’infants i joves. L’acció ha consistit en la realització d’un gran mural composat per cartells explicant els trets i els valors que ens defineixen com a monitors i monitores. Paraules com educació, il·lusió, transformació social… han omplert la Rambla de Catalunya de Vila-seca i hem acabat l’acció fent una gran fotografia de tots els participants cridant el lema de la Monifestat: Som monis d’esplai, res no ens atura!  Tot el procés ha estat enregistrat per tal de muntar un vídeo que difondrem posteriorment per sensibilitzar a la ciutadania sobre la tasca educativa de les monitores.

La trobada s’ha acabat en un mutltudinari dinar de germanor a la plaça de l’Estudi i amb el comiat per part dels esplais que han acollit la trobada, que han destacat la importància de fer una activitat d’aquestes característiques per donar suport a la seva tasca.

Tal i com ha remarcat Raimon Carreras, president d’Esplais Catalans, “L’èxit de participació d’aquesta Monifesta’t ha estat un reflex del bon estat de salut dels esplais associatius. Activitats com aquestes reforcen el paper de monitors i monitores dels esplais”. A la Monifesta’t també s’ha demostrat també, la gran implicació, motivació i energia que els monitors i monitores aporten a educar a infants i joves en els esplais dissabte rere dissabte.