Al Congress de l’IFM, equivalent a l’AGO d’Esplac, es va escollir la nova Junta (Presidium), la Comissió de Control, la nova Secretaria General i es va aprovar el Pla de Treball pels propers tres anys. Itziar Pérez, membre de l’Equip General del Sector Barcelona i la Comissió Internacional d’Esplac, serà una de les tres persones que formarà part  de la Comissió de Control.

Entre el 5 i el 8 d’agost, ha tingut lloc el Congress, màxim òrgan de decisió de l’IFM-SEI que es reuneix un cop cada tres anys, equivalent a l’AGO d’Esplac, i que serveix per renovar el Pla de Treball pels propers anys, aprovar els pressupostos i la memòria econòmica així com renovar els òrgans de direcció i control de l’entitat. El Congress va servir també per aprovar un Codi de Conducta que estableix els valors, pràctiques i normes mínimes que han de compartir les entitats federades a l’IFM-SEI com el rebuig absolut al càstig físic envers els infants, per posar-ne un exemple. El Codi de Conducta també regula com es procedirà envers les entitats que no el respectin. Aquest codi s’ha estat treballant durant els darrers tres anys. En el Congress i en representació d’Esplac hi han participat tres membres de l’Equip de Direcció i dues persones de la Comissió Internacional.

Endemés d’aprovar i marcar les línies de treball pels propers tres anys, el Congress també ha servit per renovar els càrrecs de direcció i control. En aquest sentit ha servit per escolliu un nou Presidium (Junta) formada per 11 persones, dues representants de cada regió (Europa, Àsia, Orient Mitjà, Àfrica i Amèrica Llatina) i la presidència. En aquest sentit l’escollida nova presidenta és Sylvia Siqueira de l’entitat Mirin Brasil.

Igualment, es va procedir a renovar la Comissió de Control, òrgan format per tres persones que vetlla perquè el Presidium compleixi amb les seves responsabilitats així com per assegurar que es fa una bona gestió de l’entitat. Destacar que Esplac vàrem presentar la candidatura de la Itziar Pérez per ocupar una plaça de la Comissió de Control, essent la candidata més votada. La Itziar forma actualment part de l’Equip General del Sector Barcelona i de la Comissió Internacional, durant els darrers anys ha estat involucrada en diferents projectes de l’IFM i de la Comissió Internacional.

Finalment, també es va renovar el càrrec de Secretaria General, en aquest cas l’escollida va ser la Carly Walker-Dawson de Wookcraf Folk, del Regne Unit. El Campament i el Congress va ser un bon moment per fer xarxa amb les entitats membres de l’IFM-SEI i donar a conèixer el projecte d’Esplais Catalans, alhora que estendre la nostra manera d’educar transformant i veure el món.

Després de l’International Camp

El Congress de l’IFM es va celebrar el mateix dia que finalitzava el campament internacional d’aquesta organització, entre el 27 de juliol i el 5 d’agost a Reinwarzhofen, a l’estat federat alemany de Baviera. L’International Camp “Welcome to another world”  va estar organitzat conjuntament entre l’IFM-SEI i els Die Falken.

El campament van participat més de 2.500 infants i joves d’arreu del món, i va comptar amb una àmplia representació d’Esplais Catalans a través d’infants i joves de 10 esplais dels sectors Vallès, Barcelonès Nord i Maresme. Durant el campament es van dur a terme un gran nombre d’activitats relacionades amb els drets dels infants, les economies alternatives, la realitat LGBTIQ*, la cultura de la pau, els drets de les dones, l’antifeixisme, l’antiracisme o la democràcia. A banda dels participants Esplac vam participar activament en l’organització del campament a través de persones vinculades a la Comissió Internacional com ara la Cecília Aranda, que ha coordinat les delegacions d’entitats europees, la Itziar Pérez, que ha estat responsable de les activitats dels drets dels infants, l’Estel Buch, que ha coordinat el programa d’activitats, i molts altres monis i exmonis d’esplais d’Esplac que han treballat molt per a què el campament fos un èxit!