Els discursos d’odi és el tema que els esplais han escollit per l’Esplaiada 2025 a través d’un procés participatiu d’infants i monis que s’ha realitzat durant els mesos de març i abril.

L’Esplaiada és la Trobada General d’infants d’Esplais Catalans que se celebra cada tres anys i que en la seva novena edició tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de maig de 2025 en una localitat encara per descobrir. En la darrera edició, l’Esplaiada 2022, celebrada a Sant Cugat del Vallès sota el lema “La veu d’un infant és més gran que un elefant”, es va treballar l’adultocentrisme i com les veus dels infants havien de ser escoltades i posades al centre des de l’esplai.

Per escollir el tema d’aquesta edició, s’ha plantejat un joc amb infants per poder detectar els interessos i temes que toquen més de prop la seva realitat. L’anàlisi dels resultats del joc i una posterior votació a les Reunions de Sector d’Esplac, on  participen els esplais del territori mensualment, ha deixat com a tema guanyador els discursos d’odi.

A partir d’ara, infants, joves i monis treballaran conjuntament per escollir el lema de l’Esplaiada. A partir de 6 vinyetes on es representen situacions en les quals es visibilitzen i perpetuen aquests discursos, infants, joves i monis hauran de donar-hi resposta per acabar triant el lema final.

El tipus de resposta està obert a qualsevol mena de contingut, siguin frases, vídeos, imatges o d’altres. Aquest cop, infants i joves també proposaran lemes a través de La Piqueta, la revista digital d’Esplais Catalans on ja es poden veure les vinyetes elaborades.

A les Reunions de Sector del mes de maig es farà una dinàmica per obtenir idees de lemes per part de monitores i monitors, i es donaran eines perquè els esplais puguin fer aquesta activitat amb els infants. Un cop fet el recull de totes les idees, es treballarà per aconseguir, durant el mes de maig, el lema de l’Esplaiada 2025 creat a partir de totes les aportacions.

Si ets moni o sòcia d’Esplais Catalans, vols implicar-te en la preparació de l’Esplaiada i t’interessaria saber quan són les reunions del Grup de Treball, fes-ho saber a la Coordinadora de Projectes del teu sector o enviant un correu a organitzacio@esplac.cat.