L’acte reivindicatiu ha posat el focus en la veu dels infants i la fugida de les pràctiques adultocèntriques vigents a la societat
3.000 infants i joves s’han reunit aquest cap de setmana a Sant Cugat per reivindicar la tasca dels esplais i celebrar l’Esplaiada 2022

Aquest cap de setmana s’ha celebrat l’Esplaiada a Sant Cugat del Vallès, on han participat més de 3.000 infants, joves i monis, en el marc del 40è aniversari d’Esplais Catalans. El macroesdeveniment ha culminat amb la celebració d’un acte unitari reivindicatiu on infants i joves dels esplais han llegit un manifest i el concert d’Ambauka.

L’Esplaiada ha estat el primer acte multitudinari després de la pandèmia on 60 esplais associats a Esplac han fet activitats i dinàmiques relacionades amb la temàtica i el lema de l’esdeveniment “La veu d’un infant és més gran que un elefant”. La Trobada General ha permès teixir vincles i visibilitzar la tasca educativa dels esplais laics i progressistes, reivindicant la visió dels infants i joves com a ciutadans actius de ple dret amb capacitat de decisió sobre allò que els afecta, fent autocrítica del model adultocentrista vigent a la societat.

La ciutat de Sant Cugat es va omplir d’infants, joves i monis que van dur a terme activitats i dinàmiques d’esplai a diversos parcs, places i que es van instal·lar a 14 equipaments públics de la ciutat. L’Esplaiada ha comptat amb el suport de l’administració local i la coordinació d’aquesta amb Esplais Catalans.

El passat diumenge 8 de maig, a l’acte unitari i reivindicatiu obert a la ciutadania, infants i joves dels esplais van fer  la lectura d’un manifest que reclamant que “estem farts que les persones adultes no ens deixin prendre decisions sobre la nostra pròpia vida o que ens obliguin a fer el que elles ens diuen” i van  afirmar que durant la pandèmia “en molts moments se’ns va culpar a nosaltres de l’augment de contagis i tot això va ser només perquè consideraven que les nostres necessitats no eren tan importants com les seves!”

L’Esplaiada va finalitzar al parc de Ramon Barnils amb el concert d’Ambauka, on van sonar cançons com Tinc esplai! i l’Energia de l’esplai, posant el punt final a l’efemèride amb un espai lúdic-festiu per totes les persones que hi van participar.

Durant tot l’acte van assistir també algunes personalitats polítiques, com el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, i l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla i Mas a qui els infants d’un grup d’esplai van poder exposar les seves necessitats i demandes.

Des de l’Equip de Coordinació de l’entitat s’ha valorat l’Esplaiada com un espai de creació de sentiment de pertinença per a l’associació, suposant un abans i un després pels esplais de Catalunya. A més, Olga Castells de Paz, referent del projecte Infància i Esplaiada ha confirmat que “marxem de l’Esplaiada emocionades i molt orgulloses de la gran participació i implicació de totes les parts que han estat presents, des de l’equip d’organització, les dirigents, les tècniques i tots els esplais que ho han fet possible.”

Material comunicatiu de l’Esplaiada

  • Descarrega aquí el material comunicatiu de l’Esplaiada 2022 (fotografies i vídeos) – autoria Esplais Catalans

  • Descarrega aquí fotografies de l’arribada a l’Esplaiada (fotografies i vídeos) – autoria Ajuntament de Sant Cugat