Diumenge 16 de maig es van celebrar les segones Jornades Dissidents al Casal de Joves Girapells, organitzades per la Comissió de Gèneres i Sexualitats Diverses i Dissidents (GSDD). Enguany, sobre desig sexual.

La comissió GSDD d’Esplac, sorgida de l’anterior comissió de Gènere, ha organitzat aquest diumenge 16 de maig les seves segones jornades amb un èxit d’assistència de 60 persones! Aquest any van decidir triar el tema de forma participativa amb tots els agents d’Esplac a través d’enquestes d’instagram. Dels temes que van sortir més votats, es va fer una barreja per tal de poder-los treballar tots sota el paraigües del desig sexual, enfocat des de la perspectiva de les diversitats funcionals o la normativitat de l’al·losexualitat, entre d’altres.

La comissió GSDD entén que la construcció de la identitat, vincles afectius, sexuals i sexoafectius de les dones i les persones dissidents sexuals i de gènere es construeixen sota la base d’un sistema opressor que no permet viure les relacions de forma lliure. Tot i això, aquesta construcció es veu condicionada també per tota la resta d’eixos d’opressió: el capacitisme, el racisme, l’eix de classe i un llarg etcètera que també influeixen en el desig sexual. És per aquest motiu, doncs, que es va apostar per treballar les diferents dimensions del desig sexual des d’aquestes diverses mirades i realitats.

Les Jornades van començar amb una ponència inicial per part de l’organització. Per una banda, es va presentar la comissió GSDD, on es va compartir la seva trajectòria, objectius, i metodologia de treball. Per altra banda, es van presentar les Jornades, tant la justificació de la temàtica escollida com el desenvolupament d’aquestes.

Al matí es van realitzar quatre tallers: “El desig i el plaer en les nostres sexualitats” a càrrec de Sexus, “Assistència Sexual” a càrrec de Marikarmen Free, “El desig no normatiu” a càrrec de Tandem Team i “Mites i realitats sobre l’asexualitat” a càrrec de l’Associació Catalana d’Asexuals (ACA).

Degut a les restriccions causades per la pandèmia de la COVID-19, aquest any no es va fer dinar i cadascú es va haver d’encarregar dels seus àpats. A la tarda es va celebrar un cinefòrum, on es va veure “Yes, we fuck”, un documental que explora la sexualitat de persones amb diversitat funcional en base a sis històries reals.

Finalment, la comissió GSDD va organitzar un espai autogestionat per aterrar totes les idees compartides durant les Jornades en maneres de treballar-les amb els infants i joves. Es van compartir activitats, metodologies i eines per enfocar-ho amb els diversos grups d’edat. La comissió GSDD les recollirà en un document i ampliarà el recurs que va néixer de les anteriors Jornades de temàtica trans* per als esplais i caus.

La comissió valora molt positivament aquesta segona edició de les Jornades i segueix amb molta energia per seguir transformant l’entorn per fer-lo més lliure i segur per a totes les persones. Vol donar les gràcies a totes les talleristes i ponents per venir a les jornades i fer-les possibles, així com al Casal de Joves Girapells per la cessió de l’espai i a totes les participants que hi van assistir!

Si vols formar part d’aquesta comissió, ens reunim el proper dimecres 26 de maig a les 20:30h, amb el format encara per concretar. Pots demanar més informació a generesisexualitats@esplac.cat.

Us animem molt fort a participar a la comissió i compartir aquests espais amb la resta de companyes!