En aquesta sisena edició de l’Escola d’Esplac, sota el lema “I tu, com eduques?”, més d’un centenar de participants vam reflexionar i debatre sobre el poder i el privilegi adult en l’acompanyament i l’educació d’infants i adolescents.

L’Escola d’Esplac és un espai formatiu, de debat i d’intercanvi d’experiències i recursos que ofereix idees noves per revisar i millorar la tasca educativa de persones relacionades amb el món educatiu. A través de ponències, taules rodones i espais de debat, en aquesta sisena edició vam anar compartint opinions i extraient les pròpies conclusions sobre l’adultocentrisme: com es manifesta i de quina manera s’hi pot fer front en les relacions educatives.

Aquest cap de setmana de formació va comptar amb la presència de diverses persones expertes en els àmbits de l’educació, la pedagogia i la sociologia. Ana Irene Pérez Rueda (Universitat Autònoma de Madrid), va ser l’encarregada de donar el tret de sortida a la jornada, encapçalant una ponència en la que va destacar que “l’adultocentrisme té una relació directa amb altres formes d’opressió com el patriarcat i el capitalisme“. Lourdes Gaitán Muñoz (investigadora en infància i sòcia fundadora del GSIA), va encarregar-se de la ponència de tancament, i va voler ressaltar que “és molt diferent fer associacions per als infants, que tenir associacions fetes per infants”, i que “poc a poc els infants comencen a prendre consciència dels seus drets, i això és degut, en gran part, a associacions com els esplais“.

A més de les dues caps de cartell, també van formar part del cercle d’experts que van participar en les taules rodones noms com Miquel Martorell, Marta Bertran, Ingrid Agud-Morell, Pau López, Fermín Rodríguez, Asun Llena, Albert Martín, Jordi Estivill, Isaac Uyà, Laura Torrella, Julia Goula, Benedetta Rodeghiero i Elena Guim.

Caterina Pedregal, presidenta d’Esplac, va valorar “molt positivament” l’edició d’enguany, “d’una banda, pel gran volum de participació, i de l’altra, pel bon nivell de debat i reflexió potenciat per les ponents i les persones expertes convidades”.

Aquí podeu veure un vídeo resum en imatges i tuits d’aquesta edició de l’Escola d’Esplac plena de debat i reflexió: