Arran de la publicació del currículum de l’assignatura de Religió Catòlica al BOE del 24 de febrer, Esplais Catalans creiem necessari emetre un posicionament per tal de reiterar el nostre compromís amb una educació laica, en la qual el fet religiós es visqui a l’esfera privada.

Entenem que la implantació d’aquest nou currículum de l’assignatura de religió ens allunya cada cop més de la societat laica que defensem, aquella on l’esperit crític i el lliurepensament imperin en el sistema educatiu. Per contra, fomenta l’adoctrinament entre infants i joves, fet que rebutgem en qualsevol de les seves formes ja que la transformació social només és possible si no caiem en els dogmatismes a l’hora d’educar.

El nostre ideari i la nostra defensa pública de la laïcitat en tot el recorregut d’Esplais Catalans ens obliguen, un cop més, a reclamar una educació pública on la religió i l’Església no hi siguin presents i on, sobretot, es fomenti el respecte a totes les maneres d’entendre la vida. Entenem que les escoles i instituts han de ser un espai on aprendre valors de manera vivencial, a partir de l’experiència, com es fa als esplais.

És per això que Esplais Catalans reclamem:

  • Que el govern de l’Estat retiri el currículum de religió aprovat i publicat al BOE el 24 de febrer de 2015.

  • Que el govern de la Generalitat es comprometi públicament a no aplicar el present currículum.

  • Que totes les institucions de l’Estat es comprometin amb un model d’educació i societat laiques.

  • Que les institucions tinguin present que som un Estat aconfessional i que, com a tal, no s’ha de potenciar, i menys encara obligar, la inculcació d’una religió a infants i joves per  damunt de la resta de creences, sinó tot el contrari: s’ha de fomentar el desenvolupament d’un esperit crític basat en la llibertat personal.

  • Que l’Església Catòlica no sigui l’encarregada de generar els continguts del currículum de l’escola pública.