La setena edició de les Jornades Ambientals d’Esplais Catalans es va celebrar el passat diumenge, 4 d’octubre, amb un total de 4o participants. Enguany sobre la consciència de la petjada ecològica a l’hora de viatjar i fer activitats d’oci entre el jovent. 

Aquesta edició de les Jornades Ambientals ha estat una oportunitat per a coordinar i fer vincles entre la Comissió Reduint Petjada i el Grup del projecte Amplify Youth Voices, per tal de poder desenvolupar la consciència que tenim les joves sobre la nostra petjada ecològica a l’hora de viatjar i en el temps lliure. 

Vam compartir la jornada amb 40 monitores i monitors d’Esplac que van venir preparades amb la mascareta i amb moltes ganes de parlar sobre la petjada ecològica, social i cultural que representen les nostres activitats. Això ho vam poder fer gràcies a una taula rodona i diferents ponències.

Per una banda, vam comptar amb la participació de la Daniela Ortiz des del Perú. Ens va enviar un vídeo on ens explicava la petjada que deixen molts turistes a la zona del Machu Picchu i com s’estableix la relació entre persones del nord i sud global, així com el racisme que roman en aquestes relacions i la construcció d’aquest imaginari de privilegis. 

També, vam comptar amb la participació d’en Joan Buades i en Pablo Díaz. Aquests es van connectar telemàticament i vam poder parlar de l’impacte dels vols i del turisme massificat, així com d’alternatives per reduir la nostra petjada. I per fer rodó el matí, vam comptar en persona amb la Maria Garcia d’Ecologistes en Acció. Amb ella vam parlar de les grans infraestructures que hi ha a la ciutat de Barcelona, com el port i l’aeroport. 

A més, a la tarda, vam separar-nos en grups més petits. D’aquesta manera vam poder conèixer a en Martí Cusó de l’Assemblea de barris pel decreixement turístic, la Maria Garcia de la Plataforma en defensa de la qualitat de l’aire i en Theo Insua de la Revista Opcions.

Gràcies a la informació que vam treballar i recollir, estem preparant un decàleg que enviarem als esplais durant aquest trimestre!