Fa gairebé 25 anys l’Organització Mundial per la Salut va treure l’homosexualitat de la seva llista de malalties, però la discriminació contra la comunitat LGTB+ és encara una realitat. El dia 28 de juny és el dia internacional de l’orgull LGTB+, un dia que simbolitza la lluita diària contra l’homofòbia i la transfòbia.

A l’esplai eduquem en la llibertat i la igualtat, i la lluita LGTB+ és també la nostra lluita. Volem que els infants i joves visquin lliurement la seva sexualitat i la seva identitat de gènere, i que la societat, el govern i les seves lleis garanteixin els seus drets i les seves llibertats. La coeducació i l’educació lliure d’heteronormativitat són els fonaments per construir una societat més lliure, solidària i compromesa; per aturar els atacs homòfobs que formen part de la nostra quotidianitat. En definitiva, en la nostra pràctica educativa treballem en base tant al dret a la diversitat com a la diferència, per tal de transformar la societat en la qual vivim.

Als esplais tenim diversitat d’identitats i d’orientacions sexuals, tant en els nostres grups d’infants com a l’equip de monitores i monitors i reivindiquem que sigui una realitat visible i que no s’estigmatitzi a través de tabús i silencis. Estem orgulloses de ser qui som i com som.

Per últim, també volem manifestar el nostre rebuig a la mercantilització d’aquesta data. Som un moviment social i volem que aquest dia serveixi per reflexionar i reivindicar els nostres drets: el dret de viure en una societat oberta, on poder viure lliurement la nostra sexualitat, sense repressions legals, sense prejudicis ni estereotips. Reformulem el dia, fem-lo extensiu!