Des de la comissió obrim un procés participatiu per decidir entre tots i totes la temàtica de treball del 2018

A la Comissió Reduint Petjada hem començat el nou any amb molta energia i ja hem fet diverses reunions per encaminar els projectes futurs. Per focalitzar els esforços i els aprenetatges, hem decidit centrar-nos en una temàtica concreta, que anirem treballant durant tot l’any i que culminarem amb la celebració de la cinquena edició de les Jornades Ambientals d’Esplac.

Però no volem escollir la temàtica només els membres de la comissió, sinó que volem involucrar-hi totes aquelles persones interessades en l’àmbit de l’ecologisme i el medi ambient. Per aquest motiu, obrim un procés participatiu en què, a través de l’Esplacnet, els monitors i monitores dels esplais d’Esplac podran escollir la temàtica definitiva d’entre aquestes propostes:

  • Transició energètica. Moltes de les fonts d’energia que utilitzem avui dia estan en procés d’esgotament i a més estan gestionades per grans corporacions que només busquen enriquir-se. Potser és hora que comencem a valorar el pas a models ambientalment més sostenibles i que responguin als interessos de les classes populars. Ens atrevim a fer-ho des dels esplais?
  • Sobirania tecnològica. Diversos actors socials reclamen unes formes de gestió dels recursos digitals en pro del desenvolupament local i nacional, de l’autonomia i la solidaritat. En un món ple de tecnologia sembla una aposta interessant, no? Ens hem de plantejar d’alguna manera la relació entre els esplais i la tecnologia?
  • Educació ambiental. Tenim molt clar que els esplais som verds, ecologistes i moltes coses més. Ara bé, sabem com educar els nostres infants i joves perquè ells mateixos preguin consciència de la situació ambiental i comencin cuidar una mica més el medi ambient? Quan marxem de colònies, campaments i rutes donem prou importància a deixar l’entorn tal com l’hem trobat?
  • Especisme. Des que els humans som al món hem anat aprofitant els recursos naturals i interaccionant amb les altres espècies del planeta. Des de perspectives ecologistes s’ha apuntat tot sovint que fins i tot ens creiem superiors a les altres espècies i que quan satisfem les nostres necessitats no les tenim en compte. És així? Hi ha alternatives?
  • Decreixement. Vivim en societats en què cada cop produïm més i consumim més. Fins quan pot durar això? Potser és hora que posem en dubte l’anomenat creixement econòmic i comencem a decréixer en alguns aspectes per obtenir millors i vides més sostenibles però consumin menys.

El termini de votació finalitzarà el dilluns 12 de febrer, i aleshores comunicarem el tema guanyador que treballarem durant l’any 2018. Endavant amb les votacions!