Avui, 28 de Juny, es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI (Lèsbic, Gai, Trans*, Bisexual, Intersexual), data marcada per la reivindicació i la denúncia, que commemora l’onada de manifestacions i protestes que es van generar l’any 1969 després d’una batuda de la policia al bar Stonewall (a Nova York). En aquells moments, els enfrontaments entre cossos de seguretat i persones amb diversitat de gènere i sexualitat eren recurrents, vulnerant així els seus drets com a persones.

D’ençà d’aquests fets la situació ha canviat molt, però tot i així encara segueixen havent-hi països on l’homosexualitat és considerada una malaltia i fins i tot està penada amb la mort. A Catalunya, la situació ha avançat amb la Llei del dret de les persones LGBTI aprovada l’octubre de 2014, la qual intenta eradicar les situacions de fòbia cap a la diversitat de gènere i sexualitat de les persones. Tot i així, encara queda molt per fer, i els esplais tenim molt a dir!

Des d’Esplais Catalans ens comprometem:

  • A seguir donant visibilitat i reconeixement a la comunitat LGTBI.
  • A seguir reivindicant que la Llei contra la LGTBIfòbia s’implementi ràpidament.
  • A continuar educant-nos i educant en la diversitat.
  • A ser, com som, un espai d’expressió lliure i sense por.
  • A prendre consciència, com a monitores, de per què cal commemorar una diada com aquesta per a poder transmetre el missatge a infants i joves.
  • A tenir clares les situacions de desigualtat a les que s’enfronten les persones LGTBI per a poder-les encarar des d’una altra perspectiva.
  • A continuar treballant per no callar davant actituds i situacions homòfobes, transfòbiques i bifòbiques dins dels esplais.
  • A promoure la visibilitat, la consciencia i la critica davant de situacions injustes, aprendre dels errors i seguir millorant com a persones i com a col·lectiu.

Els esplais tenim un enorme potencial a les nostres mans, podem ser una gran part del canvi amb la tasca que fem amb els infants, ells són el present i el futur, i un infant apoderat pot incidir activament en el canvi cap a una societat justa i inclusiva. 

** Posicionament aprovat pels esplais d’Esplac mitjançant el nou circuit per aprovar posicionaments i adhesions d’Esplais Catalans.