El passat cap de setmana 26 i 27 de setembre els esplais del Sector Barcelona vam realitzar a Arenys de Mar el nostre CIM (Curs d’Iniciació al Monitoratge).

Al llarg de dissabte i diumenge al voltant d’uns 70 joves van poder començar a saber més sobre diferents temes relacionats amb la seva tasca com a futures monitores:

Què és l’esplai?
Pedagogia
Organització
Jocs

Durant el cap de setmana formadores -que són monitores dels propis espais del sector- donen aquestes càpsules formatives, de 4 hores cada una, als joves que tenen la intenció d’entrar els equips de monitores en un futur pròxim. A més, el cap de setmana es converteix en un espai de convivència entre formadores i formades, ja que permet compartir els espais de temps lliure d’igual a igual.

L’autoformació
El CIM és un projecte que es porta a terme a diferents sectors i, per tant, no us descobrirem gaires coses amb la crònica de la jornada, però si que ens agradaria traslladar una petita reflexió sobre un dels pilars fonamentals sobre els que es guia aquest projecte.
Ens referim al tret característic de que, en aquest curs, les persones formadores són monitores i/o ex-monitores dels propis esplais de sector. Això que moltes vegades fa por o respecte, “FER UNA FORMACIÓ”, valorant un projecte com el CIM veiem que pot ser la nostra fortalesa més gran.
Totes les persones que hem fet de monitores als esplais del sector tenim les eines per poder preparar una sessió de formació per fer relleu; amb la nostra experiència, la informació teòrica necessària i una mica de motivació, ens podem convertir en la millor opció per aquest espai.

20151005_CIMBCN_1

Sabeu per què?
Perquè nosaltres hem estat en el lloc on es troben totes les persones que venen a formar-se al CIM, perquè hem tingut les mateixes pors i inquietuds abans de ser monitores, perquè coneixem la realitat de l’esplai i perquè dels errors s’aprèn i es guanya experiència.
Així doncs, cal empoderar a aquelles monitores que creuen que no poden fer de formadores, perquè és en espais com el CIM on té sentit que siguin elles qui formi a les participants i perquè és un honor poder comptar amb tantes experiències diferents en un cap de setmana i val la pena per a tothom qui en forma part.

(Cèlia Nissare – Esplai Turons)