El dissabte 25 de novembre, des de la Federació d’Esplais i Caus de Sants-Montjuïc vam reivindicar els Drets Universals dels Infants amb activitats al carrer

El 20 de novembre no és un dia qualsevol. És el Dia Universal de la Infància i, com a esplais, ens hi hem de sentir interpel·lats. És per això que, amb la voluntat de reivindicar els Drets Universals dels Infants, la Federació d’Esplais i Caus de Sants-Montjuïc (ECSM), en què participem la Lluna, l’Espurna i Turons, va organitzar el SembraLleure a la Rambla de Sants.

Al matí, vam fer una gimcana oberta al barri per a tots els públics amb l’objectiu de conèixer els drets bàsics dels infants. Els participants vam fer deu proves relacionades amb deu drets i, un cop superàvem cada joc, rebíem un conte en relació al dret que havíem treballat. D’aquesta manera, al final del matí, vam obtenir un recull de deu contes i deu drets. Entre els assistents hi havia infants de les entitats, però també famílies del barri.

A la tarda, dividits per grups d’edat, els infants van tractar diferents situacions en les quals no es compleixen els drets que havíem après al matí. Els petits, a través d’escenes de pel·lícules de dibuixos animats (a la Ventafocs, per exemple, no se li respecta el dret a l’esbarjo) i els grans, amb notícies i dades reals. Al final, vam cloure l’activitat amb una reflexió conjunta i vam tenir temps de parlar sobre l’incompliment dels drets en diferents parts del planeta.

D’altra banda, les joves i les famílies que s’hi van voler sumar van poder participar en dues taules rodones de debat i anàlisi. En una, dos ponents del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) van dinamitzar una xerrada sobre el dret dels infants en l’educació i en l’altra, a càrrec de Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, es van tractar els drets dels infants considerats refugiats a través d’un taller interactiu.

Globalment, doncs, va ser un dia en què infants, joves i educadores vam omplir de vida la Rambla de Sants, que es va convertir en el punt neuràlgic de somriures, rialles i diversió perquè els infants alcessin la veu i es fessin veure en la defensa dels seus drets.