El passat cap de setmana del 29 i 30 d’abril monitors i monitores de 8 esplais del Sector Vallès van fer la seva última Monitrobada amb tot el sector conjuntament, tenint en compte que de cara a l’any que ve el sector començarà a fer les seves activitats de manera separada entre el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

La Monitrobada és una activitat que fem cada any i que és una bona eina per conèixer-nos entre tots i totes les monitores que conformem el sector. Per tant, enfoquem aquesta trobada com una activitat de formació i cohesió alhora que permet apropar els esplais a Esplac i engrescar-nos a totes i tots a seguir participant en les activitats que realitzem, tant a nivell de Sector com de federació.

Aquest any, es va realitzar a “Els Pins” a Matadepera (un casal popular creat i autogestionat per joves de la localitat per tal de trobar un espai d’oci alternatiu al que ofereix el mateix municipi) que va acollir al voltant de 40 monitores i monitors, en un ambient envoltat de natura i tranquil·litat.

El tret de sortida de la trobada van ser dues formacions sobre “Gestió de Conflictes” i “Límits entre Joves i monitores” realitzades per dos formadors de l’Escola Lliure el Sol. Els temes van ser escollits en assemblea i per votació entre totes i tots els participants de la trobada.

A la formació de Gestió de Conflictes vam treballar alguns dels aspectes que estan relacionats amb els conflictes. A partir de dinàmiques, vam reflexionar sobre la forma que tenim de comunicar-nos amb la resta, de treballar amb els altres a l’hora d’aconseguir els nostres objectius i el paper que podem tenir les monitores en el moment de gestionar aquestes situacions.

A la de límits entre joves i monitores primer vam estar parlant i debatin sobre els diferents rols i rangs de poder que poden sorgir entre les monitores, monitors i joves. I la segona part de la formació estava encarada a debatre entre totes les participants al voltant de diferents ítems com l’alcohol, el tabac, les relacions durant les activitats, relacions entre monitors/es i joves, etc. I ho vam fer a partir de dinàmiques com la del termòmetre. Vam veure que en el món del lleure, al treballar amb persones, no hi ha uns límits vàlids per tothom, sinó que cada persona té els seus i és el nostre deure com a monis acompanyar-los i acompanyar-les, escoltar-los/les i entendre que cada persona és un cas diferent, no hi ha una resposta màgica que serveixi per a totes les joves. De fet, és alguna cosa que ja sabíem, però que la formació ens va fer comprendre.

A la nit, quan vam acabar de sopar, vam fer una gimcana per grups preparada per una comissió de monitores encarregades de fer-ho. A la gimcana vam poder conèixer més a fons el poble que ens va acollir, tot realitzant diferents tipus de proves competitives a diferents places de la localitat. Després de recórrer a peu tot el poble de Matadepera vam gaudir d’un espai de cohesió totes juntes i que es va allargar tota la nit.

Finalment, per acabar la trobada amb bon regust de boca, el diumenge amb molta paciència i alegria vam realitzar una barbacoa on vam poder acabar de compartir experiències i cohesionar-nos entre totes.

En definitiva, ha estat una última Monitrobada totes plegades, plena de formació i cohesió entre monis que de ben segur trobarem a faltar l’any vinent!