Quan planifiquem les activitats de vacances, ens hem de plantejar si volem fer campaments, colònies o una ruta, hem de fixar unes dates, pensar si volem tractar un tema específic i quins valors treballar. L’internacionalisme seria un d’aquests valors, si el que decidiu és fer una acollida internacional. Però, què vol dir exactament fer una acollida internacional?

Es tracta d’organitzar una activitat de vacances com la que fem cada any amb la diferència de que convidem a un o varis grups (similars al nostre, en mida i edats), d’altres països. Això ens aporta un munt de situacions educatives noves i ens permet treballar valors com l’internacionalisme, l’interculturalitat, l’empatia o la solidaritat.

Qualsevol activitat de vacances que fem aquí és fàcilment convertible en una activitat internacional. Però organitzar-ne una és tot un repte: requereix que l’esplai surti de la seva zona de confort, estiguem oberts a què passin coses diferents i que fem molta pinya amb l’equip i amb els monis del grup estranger.

Les acollides internacionals són activitats recomanades per a:

  • Fer un bon treball de cohesió amb grups d’adolescents i joves,
  • Preparar el terreny per fer un bon relleu en l’equip de monis,
  • Consolidar les nostres habilitats organitzatives i sobretot millorar les habilitats comunicatives,
  • Qüestionar-nos totes aquelles accions que fem “perquè sempre ho hem fet així” i adaptar-les per a compartir-les amb un altre grup,
  • Fer noves relacions i contactes amb entitats de l’estranger, amb qui poder seguir organitzant noves activitats internacionals al llarg de la vida de l’esplai.

Esplac ofereix atenció personalitzada als esplais que vulguin iniciar un projecte d’aquest tipus. Ara que tenim tot el curs per davant, és moment per decidir-ho!

Per a conèixer millor tot el que implica fer una acollida internacional, llegiu l’infografia que hem fet:

20161111_acollides-internacionals-infografia