Publiquem un breu vídeo amb imatges de l’estrena del documental Transformar Educant que va tenir lloc el 2 de febrer a les 19:45 hores als Cinemes Girona de Barcelona

La sala 1 dels cinemes Girona estava el dia 2 de febrer al vespre força plena amb monitors i monitores d’esplais, membres d’entitats de l’associacionisme educatiu i juvenil, famílies amb vàries generacions dedicades a l’educació en el lleure… Unes 250 persones van assistir a l’estrena de «Transformar Educant: el documental dels esplais catalans», una producció d’Esplac i la productora audiovisual Camille Zonca, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el finançament de 146 mecenes mitjançant una campanya de Verkami!

A través de tres generacions de personatges que han dedicat i dediquen la seva vida a l’esplai i el món de l’educació en el lleure, el documental reivindica l’esplai com una escola de participació i de transmissió de valors per a infants i joves, un espai on s’aprèn a través de les vivències i la reflexió crítica i col·lectiva. Una de les protagonistes, Dolors Farrés, fundadora de l’esplai Espurna de Sants des de 1975 i vinculada des de llavors, resumeix l’esperit de l’esplai en una frase del documental: «L’esplai et fa mirar les coses d’una manera diferent. És, de fet, un estil de vida, una manera de fer i de pensar».

L’estrena va anar seguida d’un petit col·loqui on la directora del documental, Aïda Torrent (Camille Zonca), va explicar alguns detalls del rodatge i va destacar «l’enorme aprenentatge sobre el potencial dels esplais» que ha suposat aquest projecte per a ella. La presidenta d’Esplac, Irene Torrecilla, va donar les gràcies a totes les entitats i mecenes per assistir i va recordar «que la feina que fan els monitors i monitores dels esplais és una tasca voluntària i transformadora que s’hauria de tenir més en compte tant per les institucions, com per la societat i els mitjans de comunicació».

També els principals protagonistes del documental van contestar a les preguntes del públic.

Moltes gràcies a tots i totes les assistents i mecenes pel suport incondicional!